Continua la repressió a tot moviment independentista i ara ha transcendit que el jutge del cas Volhov ha enviat Els empresaris Xavier Vendrell, David Madí i Josep Lluís Alay a l’Audiencia Nacional pel Tsunami Democràtic. Un dels tres implicats, Josep Lluís Alay ha tuitat una foto de la presa de l’aeroport afegint-hi que el no pot estar darrere el Tsunami Demoràtic, ja que, en cas de ser així, no s’hauria abandonat l’aeroport.
Aquell que em conegui sap molt bé com penso. Si jo hagués estat al capdavant de Tsunami Democràtic, mai no hauríem abandonat l’aeroport.
Fantasies judicials espanyoles. https://t.co/8lT5VrPQ21 pic.twitter.com/l01QNU3g35— Josep Lluís Alay 🎗 (@josepalay) June 11, 2021
El magistrat de l’AN Manuel García Castellón rebrà la documentació relativa al Tsunami que afecta Xavier Vendrell, exconseller d’ERC, David Madí, exassessor d’Artur Mas, Josep Lluís Alay, excap de l’oficina del president Carles Puigdemont, l’empresari Oriol Soler, l’informàtic Jaume Cabani, Josep Campmajó, col·laborador de Vendrell, i Marta Molina, militant d’ERC. A partir d’ara aquesta part s’investigarà des de Madrid, segons la providència avançada per ‘El Periódico’ i a la qual ha tingut accés l’ACN.
Els informes de la Guàrdia Civil apunten directament a l’empresari i exconseller d’ERC Xavier Vendrell com un dels màxims dirigents del Tsunami Democràtic. També hi involucren l’empresari cultural Oriol Soler, l’exmà dreta d’Artur Mas David Madí, els directius de l’empresa igualadina Events, Roc Aguilera i Toni Fusté, l’empresari gironí Josep Campmajó i l’exregidora republicana a Sant Joan Despí Marta Molina. A Vendrell, per exemple, se li van gravar converses on parlava de l’escenari a l’AP-7 a La Jonquera, portar gent a la plaça Urquinaona o pilotes inflables al Camp Nou pel Barça-Madrid, tot abans que passés.
La immensa majoria de les deduccions policials es basen en converses telefòniques interceptades, micròfons amagats i alguns seguiments. En l’informe policial recollit pel magistrat Joaquín Aguirre s’afirma que “s’acredita igualment l’activitat de direcció i participació directa de Xavier Vendrell en les accions que executa el Tsunami Democràtic amb afirmacions com “ja enviaré a gent per protegir la plaça Urquinaona”, “hem muntat un escenari a l’autopista”, en referència a l’AP-7 a La Jonquera, o el partit del Barça-Madrid del 18 de desembre passat al Camp Nou. Per tot això, Guàrdia Civil i jutge suposen que Vendrell no només participa de les accions de Tsunami sinó que “dona instruccions de les accions que s’han de realitzar”. De fet, Oriol Soler li va dir que estava a les seves ordres.
A Campmajó li atribueixen un delicte de desordres públics i els indicis són que el 9 d’octubre del 2019 Campmajó es va reunir amb Xavier Vinyals, també detingut i president de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, que va dinar amb Vendrell i Marta Molina el 20 de novembre del 2019 en un restaurant de Barcelona, i que el 12 de juny passat Vendrell li va dir a Molina que tenia “això” que li havia donat el ‘Canalla’, i Molina li va respondre que li donés a ella aquell mateix dia o l’endemà.
A Molina també li atribueixen un delicte de desordres públics, bàsicament per la seva participació en els actes de Tsunami el 18 de desembre al Camp Nou, durant el partit Barça-Madrid. En una conversa gravada per un micròfon de la Guàrdia Civil al cotxe de Vendrell, aquest va dir a Oriol Soler que tenien un problema amb “l’equip de Mandela”, que tenia 120 persones formades, però hi havia un altre equip que “posa en risc l’operació perquè és gent no formada, no està posada en situació, no té consciència”. Soler li va dir que deixessin fora aquest segon equip, però Vendrell li va rebatre que aquesta persona havia fet moltes coses al Camp Nou i sabia com funcionava tot i “donava consignes de tot a tothom”. “No el podem cremar”, deia Vendrell.
El mateix dia del partit, Vendrell va explicar a una altra persona que li havia dit a ‘Mandela’ que compressin pilotes inflables i repartir-les a l’entrada de l’estadi, com va acabar passant. “Més que res perquè si es dediquen a buscar això, ho trobaran i ho aniran requisant, i mentrestant nosaltres ja haurem entrat el que hem d’entrar”, deia Vendrell.
A més, el jutge es reafirma en la seva tesi sobre la direcció del Tsunami per part de Vendrell i l’entorn d’ERC argumentant que tot i la inhabilitació del president de la Generalitat Quim Torra “no han mostrat cap interès en activar Tsunami Democràtic”, perquè l’apartament de Torra suposa un “punt d’inflexió en el camí d’ERC per obtenir la Presidència de la Generalitat”.
Events
Una de les branques de l’operació que reforcen la idea que Tsunami Democràtic estava dirigit per l’entorn d’ERC és la vinculació de l’empresa igualadina Events, que organitza esdeveniments culturals i esportius, amb alguns actes independentistes. Així, hauria organitzat els actes de Carles Puigdemont a Perpinyà el febrer passat i aquest octubre, la col·locació de grans lones vermelles a la façana de la Generalitat el passat 1 d’octubre i l’elaboració d’una foto del rei Felip VI de 3 metres d’alçada que l’ANC va cremar el passat 9 d’octubre en la visita del monarca a Barcelona. Els directius Toni Fusté i Roc Aguilera van ser arrestats, i la seva empresa pagava el cost de vehicles de Vendrell, un d’ells d’alta gamma.
Respecte Madí, la Guàrdia Civil creu que coneixia qui dirigia el Tsunami Democràtic, tot i que per telèfon ironitzava dient l’octubre del 2019 que el dirigia “Déu nostre senyor”. Alhora, però, deia que “el país s’està aixecant, volen provocar un altre 155 i acabaran d’incendiar-ho tot”. També diu que es vol “posar el país pels aires” i que “les instruccions són molt precises”. De fet, va explicar per telèfon que hi havia tres plataformes: Pícnic per la república, que és clandestina, operativa i concreta; Tsunami, que és la més gran; i Anonymous, que fa contra vigilància. També va dir que durant el Barça-Madrid del desembre “passarien coses”.