Els municipis de la província de Barcelona ofereixen recursos i serveis interconnectats per donar resposta a les diverses situacions de violències masclistes que viuen les dones. La Diputació treballa per fer possible que els nostres entorns siguin segurs i ofereixen recursos a les dones que es troben en situacions de violències masclistes. Als Ajuntaments, als serveis d’informació i atenció a les dones, a les biblioteques, a les associacions locals,…una xarxa que treballa per acompanyar les dones en totes les situacions i etapes vitals
Les violències masclistes adopten múltiples formes, per aquesta raó és important poder rebre suport des de diferents àmbits de la societat. Les xifres oficials assenyalen 1.027 víctimes mortals des de l’1 de gener de 2003 fins a dia d’avui i 51 dones assassinades, 3 de menors, durant aquest 2019.
En resposta a aquesta situació, i tenint com a premissa la voluntat de la Diputació de Barcelona de donar suport als municipis per garantir el benestar de la ciutadania mitjançant polítiques socials útils, es despleguen diferents projectes per dotar els ajuntament de la província de les eines necessàries en la seva organització per combatre les violències masclistes.
En aquest sentit, Alba Barnusell, diputada de Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Barcelona afirma que: “Treballem per garantir una atenció integral, ja que cal una actuació coordinada, pròxima i compartida entre les diferents administracions i agents socials. Dissenyem eines útils per als i les professionals dels ajuntaments implicats en l’erradicació de la violència masclista per estar més a prop de la ciutadania”.
Des de la Diputació s’han realitzat 240 plans i projectes envers la promoció de la Igualtat, la lluita contra les violències masclistes i la LGTBIfòbia per a municipis de la província de Barcelona.
D’altra banda, 3.327 professionals municipals han estat formats en polítiques d’igualtat i abordatge de les violències masclistes i s’han dut a terme més de 900 tallers i activitats de sensibilització a tot el territori .
A tota la Xarxa Municipal de Serveis per a l’abordatge de les violències masclistes, s’ofereix: atenció psicològica i jurídica, Atenció Social, Serveis de seguretat mitjançant la policia local i Serveis de Salut integral als centres sanitaris. la Diputació de Barcelona col·labora en tots aquests serveis donant suport econòmic, tècnic i material. Davant les agressions en espais d’oci, els punts lila són un recurs a peu de carrer per informar, sensibilitzar i prevenir les actituds i agressions masclistes i sexistes, on tot l’entorn es necessari que s’hi impliqui per poder gaudir d’un oci saludable i respectuós. Fins ara, s’han facilitat 66 carpes, que han permès atendre tot tipus de consultes relacionades amb aquest tema.
El 27 de novembre, a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, treballarem amb les tècniques d’Igualtat reflexions sobre la recuperació de les dones supervivents de violència masclista. Un fòrum anual, que permet, de la mà d’especialistes i amb l’intercanvi d’experiències, aportar noves eines i coneixement als ajuntaments.
Perquè les violències masclistes impacten en tota la societat i la resposta ha de ser col·lectiva.
El 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones, ha de ser una vegada més un altaveu per posar de manifest aquest greu problema. Per aquesta raó, la Diputació de Barcelona ha ideat una campanya de sensibilització amb el missatge “Diguem prou a la violència masclista” per traslladar un seguit de materials als 311 ajuntaments de la província. Són cartells, falques de ràdio, vídeos i eines per fer difusió del missatge en les xarxes socials, com també l’oferta de tallers i activitats de sensibilització, que es poden trobar a:
www.diba.cat/25N
@igualtatdiba
On trobareu més informació?