Edició 2229

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de setembre del 2024
Edició 2229

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de setembre del 2024

Publireportatge

Impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: consulta la teva quota i el període de pagament

Des de l’1 de setembre es pot consultar el padró definitiu de vehicles de l’exercici 2023 i la quota a pagar al web de l’Agència Tributària de Catalunya

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha publicat el padró definitiu corresponent a l’exercici 2023 de tots els vehicles que tributen per l’impost sobre les emissions de CO2.

A partir de l’1 de setembre, les persones titulars d’un o més vehicles poden consultar les dades del padró definitiu i la quota que han de pagar a la seu electrònica de l’ATC atc.gencat.cat, accedint-hi amb el NIF i la matrícula (per a un vehicle concret) o amb identificació digital, utilitzant l’idCAT Mòbil o un altre certificat digital, per visualitzar tots els vehicles subjectes a l’impost dels quals s’és titular.

Període de pagament

  • Els vehicles que tenen el pagament domiciliat rebran un càrrec en compte el 20.11.2024. 
  • Els vehicles que no tenen el pagament domiciliat.
       Si ja van tributar l’any anterior, poden efectuar el pagament de l’09.2024 al 20.11.2024.
      Pel que fa als vehicles de nova tributació, la data límit de pagament s’indica en la notificació que rebrà el titular.

En cas que, en rebre la notificació per pagar l’impost, s’hi trobi alguna dada incorrecta, es pot interposar un recurs accedint a la pàgina de consulta del padró (atc.gencat.cat/co2padro).

Com es pot pagar?

Si no s’ha domiciliat el pagament, de l’1 de setembre al 20 de novembre es pot pagar a través de la consulta del padró definitiu a la seu electrònica de l’ATC: atc.gencat.cat/co2padro (amb targeta, càrrec en compte o Bizum).

Com a recordatori, s’enviarà una carta informativa, juntament amb la carta de pagament, per facilitar l’abonament de l’impost també pels canals següents:

  • Telèfon 012, amb pagament automatitzat.
  • Telèfon de L’ATC us truca (93 551 51 51).
  • App de l’ATC.
  • Entitats financeres col·laboradores.
  • Oficines de Correus.
  • Oficines de l’ATC, amb cita prèvia recomanada.
  • També es pot utilitzar el codi QR que s’inclou a la carta de pagament.

La data límit de pagament és el 20 de novembre del 2024.

Qui l’ha de pagar?

Han de pagar l’impost les persones físiques i jurídiques que durant l’any 2023 han tingut domicili fiscal a Catalunya i han estat titulars d’un vehicle (turisme, furgoneta o motocicleta). En concret, hi estan subjectes els turismes i motocicletes amb unes emissions de més de 120g/CO2 per km i les furgonetes amb emissions de més de 160g/CO2 per km.

També hi estan obligades les persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya però que, durant el 2023, hi han tingut un establiment, sucursal o oficina i han estat titulars d’algun vehicle domiciliat a Catalunya.

Qui no hi està subjecte o n’està exempt?

No estan subjectes al pagament els vehicles 100 % elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars i els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones (incloent-hi el conductor).

N’estan exempts els vehicles adaptats per a la conducció de persones amb mobilitat reduïda. Els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els vehicles clàssics gaudeixen d’una bonificació del 100 % de la quota íntegra i, per tant, tampoc tributen. Així mateix, no han de pagar l’impost els titulars dels vehicles que no superin els 6 euros de quota a ingressar.

On va la recaptació?

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles és un tribut verd, en línia amb la fiscalitat ambiental que es promou a Europa per lluitar contra el canvi climàtic. Grava les emissions de CO2 de turismes, furgonetes i motocicletes pel seu impacte directe en l’efecte d’hivernacle i l’escalfament global, i, per tant, per les conseqüències que pot tenir en la salut de les persones.

La recaptació es destina íntegrament al Fons Climàtic i al Fons del Patrimoni Natural, i retorna a la ciutadania a través de la inversió en accions per millorar el medi ambient, fomentar la mobilitat sostenible i la transició energètica, fer front a la vulnerabilitat en àmbits com l’agricultura i les zones litorals, i impulsar la recerca i la innovació per mitigar el canvi climàtic amb ajuts a universitats, ens locals i empreses. La informació sobre els projectes en què es preveu invertir l’any 2024 es pot consultar al web de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

Canals d’atenció a disposició de la ciutadania

  • Seu electrònica de l’ATC: tota la informació sobre l’impost, tràmits relacionats (consulta de dades, domiciliació, pagament i recursos) i assistent virtual atc.gencat.cat/impostco2.
  • Telèfon 012. Consultes de caràcter general i pagament automatitzat.
  • L’ATC us truca (93 551 51 51). Telèfon d’assistència en la tramitació.
  • Oficines de l’ATC. Es recomana demanar hora a atc.gencat.cat/citaprevia.

 Per saber-ne més, visiteu el web impostco2.gencat.cat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió

Recomanem

600.000 persones a l’any són víctimes del tràfic d’humans al món

El tràfic d'éssers humans afecta entre 600.000 i 800.000 persones cada any en el món, el 80% de les quals són dones i nenes, segons ha denunciat avui l'organització humanitària Projecte Esperança amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

‘El tràfic de persones no és neutral pel que fa al gènere: el tràfic de dones està relaciont amb la discriminació, la desigualtat en l'accés a drets i oportunitats i les relacions desiguals de poder’, ha declarat la coordinadora del Projecte Esperança, Marta González.

Oriol Mitjà revela els draps bruts al voltant del lamentable discurs de Felipe VI el 3-O

Un contacte de Felipe de Borbón va explicar a l'investigador que des de la Casa Real creien que "estàvem en preguerra civil" i que els ferits per la policia espanyola només eren "manipulacions russes"

Mor el militar que es trobava molt greu a Navarra després de vacunar-se amb AstraZeneca

El finat era un caporal de l'Exèrcit de 35 anys destinat a l'aquarterament d'Aizoáin

Quina és la millor estratègia perquè l’independentisme arrasi al Senat?

Els últims dies, les xarxes s'han omplert de comentaris...

Minut a minut de les concentracions d’aquest diumenge

Redacció | Després de l'empresonament de Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Carme Forcadell i Raül Romeva, i l'exili de Marta Rovira a Suïssa, els CDR passen a l'acció.

[Vídeo] Sergi Sol perd els papers en directe a TV3 quan l’enxampen mentint

Primer assegura que hi havia un pacte per votar el suplicatori "entre totes les forces independentistes" i després reconeix que no només era entre la CUP, ERC i Bildu sense JxCat

Opinió: La moció de censura a Rajoy i Catalunya.

Si alguns creuen que el vot de censura...

[Vídeo] Un micro obert després d’un debat destapa la vil estratègia de Ciudadanos contra Catalunya

Un micro obert ha deixat en evidència tota una...

Informació sota control

Santornem-hi. Un cop més, ja som en plena...