Primàries Barcelona, el sistema que pretén sacsejar el sistema polític català i que compta amb el suport de l’Assemblea, ha registrat la participació més alta d’un procés d’aquestes característiques a Barcelona i ha acabat la jornada de la primera votació batent records. Aquest cap de setmana han votat 9.733 persones, i el candidat seleccionat per disputar-se la primera posició de la candidatura independentista ha estat Jordi Graupera. Atès que ha obtingut més del 50% dels vots, no hi haurà urna per escollir entre els dos candidats més votats en una segona volta. Per tant, es converteix directament en cap de llista.
A la una del migdia ja havien votat 8.000 persones, xifra que ha crescut prop de 2.000 vots més un cop acabat el recompte, a les vuit del vespre.
El procés participatiu amb més implicació
La participació registrada en aquesta primera volta ha estat una exhibició de múscul en comparació amb els processos que han seguit ERC i el PDeCAT. Per ERC Ernest Maragall no va tenir cap rival perquè Xavi Martínez-Gil, el seu únic contrincant, no va aconseguir els avals suficients. En les primàries de Maragall, doncs, van votar 618 persones. En el cas del PDeCAT, amb la candidatura de Neus Munté, va aconseguir 16 vots menys, amb una participació de 603 persones.
Barcelona en Comú i el PSC, al 2014 i 2015 respectivament, també van celebrar unes primàries dins del partit. Ada Colau i Jaume Collboni van ser els candidats escollits després de recomptar 3.858 i 7.463 vots. El procés de primàries de Collboni, doncs, és el que més s’acosta respecte a la participació a les Primàries de Barcelona.