La ministra espanyola de Justícia, Dolores Delgado, va abandonar fa uns dies l’acte d’homenatge als represaliats republicans del nazisme a Mauthausen quan Gemma Domènech, directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, va recordar la tasca per la memòria històrica antifeixista que ha dut a terme des de fa anys Raül Romeva. Va ser la manera del Gobierno de mostrar la seva indignació perquè es mencionés un pres polític en un acte d’aquestes característiques, reivindicant que el protagonisme havia de ser per a les víctimes.
Víctimes a les quals, per altra banda, l’Estat espanyol ha ignorat durant dècades. I és que, avui mateix, ha mort (als 94 anys) l’últim supervivent espanyol del camp nazi de Buchenwald, Vicente García Riestra, en un hospital pròxim a la localitat francesa de Trélissac. L’asturià va viure a França durant l’últim mig segle de la seva vida i ha mort sense que Espanya li tornés la nacionalitat que li havia retirat la dictadura franquista com a represàlia per haver-se exiliat fugint de la repressió. Només amb 11 anys, i després de l’assassinat del seu pare i el seu germà per part de les tropes franquistes l’any 1936, va marxar cap a França quan aquestes van prendre Barcelona, on havia arribat des d’Astúries fugint de la guerra. Allà, va col·laborar amb la Resistència i, per aquesta raó, va ser capturat pels nazis i confinat un any i mig (fins a la fi de la Segona Guerra Mundial) en un camp de concentració.
Després de la mort de Franco, García Riestra es va negar a realitzar els tràmits per a tornar a tenir la nacionalitat espanyola perquè defensava que no havia de demanar una cosa que era seva. “A mi me la van treure, no ? Doncs que me la tornin. Si me l’ofereixen, clar que l’acceptaré”, deia a un periodista d’eldiario.es, que destaca que Vicente García Riestra va prioritzar la lluita antifeixista en tots i cadascun dels moments de la seva vida. Mai cap Gobierno espanyol va fer-li l’oferta.