Per molt que ho busquin les acusacions, els testimonis no troben la manera d’inculpar els Mossos d’Esquadra dins del procés independentista. Aquest migdia ha declarat l’agent de la Guàrdia Civil que va investigar el correu de l’exconseller Forn i, també, va analitzar les comunicacions de ràdio dels Mossos durant l’1 d’octubre.
Ha arrencat assegurant que Forn i Trapero – la cúpula política i els alts comandaments – tenien una “evident unitat d’acció”, basant-se en què Joaquim Forn rebia nombrosos correus de Josep Lluís Trapero referents a les instruccions que rebia de la Fiscalia i el TSJ de Catalunya respecte de l’1 d’octubre. A preguntes de la defensa de Quim Forn, però, ha admès que “en cap correu” hi havia ordre alguna del Conseller al Major, ni tampoc es deia com contestar a les directrius judicials.
Confirmada la persecució ideològica
Abans d’entrar en matèria de l’acusació, i per si no hi havia prou indicis que el judici del Tribunal Suprem és un judici polític – recordem tots aquells inicis d’interrogatori preguntant qui és soci d’Òmnium Cultural i qui no –, l’agent de la Guàrdia Civil ha acabat de fer-ho més evident. Ha explicat que, entre els correus analitzats de Joaquim Forn, hi havia un que la direcció d’Òmnium li va enviar, convidant-lo a ser entre bambolines de la manifestació de l’11 de setembre.
Doncs, quan la defensa de Jordi Cuixart li ha preguntat quin interès podia tenir per la causa aquesta invitació, literalment l’agent ha respost que “és que el Suprem està investigant per rebel·lió, i tothom sap que les manifestacions de l’11-S són independentistes”…
L’agent fins i tot ha insinuat que, quan Forn va acceptar el càrrec, va enviar e-mails mostrant-se “orgullós” de ser Conseller d’Interior en una època de “tanta transcendència”. Això, segons el seu parer, volia dir que estava preparat per dur a terme el referèndum d’autodeterminació. Ara bé, quan l’advocat de Quim Forn, Xavier Melero, li ha preguntat on posava això de l’1-O en els correus, el testimoni ha reconegut que “enlloc”, que només era la seva percepció.
Apartar-se de Guàrdia Civil i Policia espanyola
Més enllà de l’aspecte ideològic, Fiscalia, Advocacia de l’Estat i la ultradreta de VOX han mirat de guanyar punts en la seva acusació de què els Mossos d’Esquadra van deixar les forces de seguretat espanyoles amb el cul a l’aire els dies previs i durant l’1 d’octubre. De fet, el testimoni d’aquest agent de la Guàrdia Civil ha volgut posar el dit a la nafra… però ho ha fet a la seva manera. Ha explicat que les comunicacions de ràdio efectuades des de la prefectura dels Mossos van ser d’ “apartar-se de les imatges” de les càrregues dels agents espanyols.
Les directrius dels comandaments dels Mossos d’Esquadra eren clares – i en això també hi estava d’acord la Conselleria d’Interior. Calia “preservar la seguretat ciutadana”, “ser conscients de les conseqüències” que podien provocar les actuacions i, per últim, evitar de totes les maneres “causar un mal pitjor del que es volia impedir”. Curiosament, són les mateixes instruccions que el Major Trapero va rebre, verbalment, de la magistrada instructora del TSJ.
Una anècdota que ha explicat l’agent espanyol és que en un dels correus de Forn, l’aleshores Conseller es va disculpar amb Trapero perquè, en una entrevista on assegurava que Guàrdia Civil i Policia espanyola només es podrien quedar a Catalunya si decidien “enrolar-se” al cos dels Mossos, assegurava Quim Forn que es van “mal interpretar” les seves paraules.
Vigilància de moviments
Això sí, l’únic en què l’agent espanyol ha pogut atacar els Mossos d’Esquadra – les defenses no han posat en qüestió aquest aspecte – és en els seguiments i vigilàncies que van fer els Mossos vers els moviments de Guàrdia Civil i Policia espanyola.
Segons ha relatat el testimoni, des de les ràdios del cos català es monitoritzaven les sortides dels punts de pernoctació – casernes, Piolín… – alhora que es retransmetia cap a on anaven. A vegades, diu l’agent, es van arribar a fer seguiments i revelacions de matrícules dels vehicles camuflats.