“Un acte de tortura retransmès en directe”. Així descrivia la Plataforma Antifeixista l’actuació dels Mossos a Girona. El mateix dia, l’horror policial es va viure a Terrassa on els ferits en les càrregues policials a la ciutat vallesana presentaran una demanda conjunta contra el cos català.
Una crisi que pot ser una oportunitat. Una ocasió d’or per obtenir un cos lleial a les institucions. Les actuacions desproporcionades i violentes són un fet inapel·lable però que el Gobierno eviti criticar els Mossos per les càrregues i es limiti a condemnar les manifestacions “violentes” també diu mol. El que segur indica és que el cos policial català actua contra els seus ciutadans i a Espanya ja li va bé. Ep! i per aquest mateix motiu s’ha produït el suport dels grups unionistes a les actuacions policials del 6 de desembre.
Si el Govern sorgit del 21-D de l’any passat era efectiu ara és un bon moment per a demostrar-ho. No pot quedar-se en paper mullat la determinació que han mostrat el president Quim Torra i el conseller d’Interior Miquel Buch i que, justament, es reuniran diumenge per analitzar “a fons” els protocols d’actuació dels Mossos. El president ha lamentat els fets de Girona i Terrassa i ha promès els “canvis que siguin necessaris” si “hi ha hagut mala praxi”.
La “mala praxi” hi és i s’ha de veure com una ocasió: fer República també vol dir marcar unes línies a seguir i uns objectius clars des de les institucions i des de la gent que les integra. La policia és un dels casos més clars i més cabdals.
Aquesta “mala praxi” ha de ser la gota que faci vessar el got sobre la fortor a espanyolitat rància i recalcitrant que hi ha dins el cos policial i s’ha de deixar de mirar cap a una altra banda. Els mateixos sindicats espanyols ho denunciaven: La Asociación Unificada de Guardies Civiels (AUGC) de la Guardia Civil va demanar al Gobierno una passarel·la perquè 2.300 mossos passin a ser policies espanyols i van assegurar que el 20% dels agents catalans volen passar a dependre de la benemèrita.
El col·lectiu de Mossos d’Esquadra sobiranistes, coneguts pel nom de ‘Guilleries’, ha alertat en diferents comunicats com la mentalitat unionista espanyola anquilosada a càrrecs dels Mossos és una ingerència preocupant durant el dia a dia del cos policial. Per exemple, agents espanyols de l’1-O i un sindicat de Mossos comparteixen advocat o Mossos Guilleries ha fet un llistat d’altres accions que han definit com “d’ultraunionistes”.
Cal no oblidar que la manifestació de policies del 6 d’octubre (ara fa tot just dos mesos) es va produir una imatge inquietant: agents del cos de la policia catalana aplaudint la Policia Nacional espanyola i, el mateix dia, es va filtrar un xat intern de col·lectiu MosSOS de contingut tan ultra que podria atribuir-se a Vox: “Por mi como si hubieran quemado”. Alguns d’ells ja no s’amaguen, com l’agent dels Mossos que va actuar contra el CDR a la porta del TSJC el 27 d’octubre d’enguany lluïa una polsera amb l’estanquera. I fa dos dies, han denunciat que des de la Brimo es va cridar per la ràdio interna el crit de guerra unionista “a por ellos”.
Què més cal per a dur a terme una renovació decisiva dels Mossos?
A aquesta oportunitat s’hi ha de sumar (si no va ser una pantomima) el resultat de la reunió entre Buch i el ministre d’interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, on es va explicar que hi ha intenció d’aprovar la petició de la Generalitat d’obrir 1.500 places noves de mossos en els dos pròxims anys, és a dir, dues convocatòries de 750.
Les possibilitats i les eines polítiques hi són, ara toquen fets, no paraules.