El Parlament Europeu acaba d’aprovar una resolució que insta als estats membres a suprimir qualsevol entitat que “exalti” o “glorifiqui” el nazisme i el feixisme. En canvi l’estat espanyol actua en sentit contrari i es nega a cooperar amb la justícia argentina a l’hora d’investigar els crims del franquisme.
El jutge José de la Mata ha rebutjat dues comissions rogatòries sol·licitades des del país sud-americà que reclamen documentació sobre l’assassinat de Federico García Lorca i la vinculació de l’exministre franquista Rodolfo Martín Villa amb casos de tortures i desaparicions forçades.
La llei d’Amnistia, una excusa per blanquejar el passat
El magistrat espanyol justifica la decisió de no col·laborar amb Argentina per l’aplicació de la llei d’Amnistia. Una norma aprovada el 15 d’octubre del 1977, quan encara no feia ni dos anys de la mort de Franco, que tenia com a objectiu principal la sortida dels antifranquistes de les presons.
Ara bé, uns anys després, quan les víctimes del franquisme van començar a desfilar pels jutjats en l’intent de rendir comptes amb els dirigents de la dictadura; la justícia espanyola va rebutjar investigar qualsevol causa agafant-se a la llei de l’oblit.
Precisament, el jutge de la Mata assegura que les demandes de la justícia argentina en relació a Lorca i Martín Villa “xoquen amb la Llei d’Amnistia del 1977, tal com ha establert la jurisprudència del Tribunal Suprem”. En aquest sentit cal destacar que entre 2013 i 2015, Argentina va reclamar, sense èxit, la detenció del torturador Billy El Niño; el citat Martín Villa i Utrera Molina, exministre franquista i sogre d’Alberto Ruiz Gallardón, exministre del Gobierno Rajoy.
María Servini de Cubría, el corcó de la justícia espanyola
La investigació del franquisme a l’Argentina va a càrrec de la jutge María Servini de Cubría, una causa oberta l’abril del 2010. Després de constatar la inacció de la justícia espanyola, un grup de familiars de les víctimes del franquisme van optar per la via argentina, emparant-se en la legislació internacional sobre drets humans.