El nou subdelegat del Gobierno a Tarragona, Joan Sabaté, ha regalat una de les entrevistes més clarificadores per entendre la postura del Gobierno davant el referèndum de l’1 d’octubre i el tarannà democràtic que utilitzarà per al cas català.
En la seva primera entrevista, recollida pel Aguaita.cat i NacióTarragona el subdelegat assevera que està “absolutament convençut” que l’actuació dels cossos policials de l’1-O va fer “correcta”: “Jo no crec que hi hagués violència per part de les forces de seguretat de l’Estat. Les forces de l’Estat tenien un mandat judicial i hi va haver algunes persones que, pel que sigui, van decidir impedir l’acció policial”.
Malgrat les imatges i els vídeos que certifiquen les escenes de repressió gratuïta, Sabaté considera que aquesta reacció es deu a “una actitud de provocació cap als cossos de seguretat de l’Estat” que, concreta, “no n’hi va haver cap al cos dels Mossos d’Esquadra”. Una afirmació que considera “evident” perquè ho va poder veure a prop de casa seva.
No és factible cap referèndum
Ras i curt, Sabaté no veu marge per pactar un referèndum: “No hi ha cap estat del món democràtic que accepte una secessió del seu territori. Per tant, jo crec que això no té perquè produir-se”. El nou subdelegat, que no deu conèixer la legislació internacional, creu que celebrar un referèndum pactat implica “reconèixer un dret que no està reconegut enlloc, que és el dret de l’autodeterminació”. Un dret que està reconegut en el capítol primer de la carta fundacional de les Nacions Unides del qual tots els estats membres de les Nacions Unides estan obligats a adoptar. L’Estat espanyol n’és un.