El Govern ha aprovat aquest dimarts la recuperació de les quatre primeres normes suspeses pel Tribunal Constitucional (TC), impulsant una única llei que inclou “alternatives legals” i que haurà de ser analitzada i debatuda pel Parlament. L’executiu ha iniciat així el procés per elaborar una única legislació que doni efectivitat a disposicions anul·lades o suspeses pel tribunal espanyol, tal com ha explicat la consellera de Presidència, Elsa Artadi, a la roda de premsa d’aquest migdia, posterior al Consell Executiu.
Les lleis que el Govern vol recuperar en aquest primer bloc de mesures són la d’igualtat efectiva de dones i homes, la Llei del canvi climàtic, la Llei de les associacions de consumidors de cànnabis i la Llei de l’Agència Catalana de Protecció Social. En les properes setmanes s’iniciarà la tramitació d’altres normes impugnades, suspeses i anul·lades. “La tramitació d’aquesta única llei serà relativament ràpida, volem treballar en paral·lel amb els grups parlamentaris que ja van donar suport a les lleis”, ha afegit Artadi.
Preguntada per la premsa, ha insistit que la proposta del Govern al Gobierno “és l’exercici del dret a l’autodeterminació” i ha dit que es troben “en el mateix punt” pel que fa a l’aprovació o no dels pressupostos de Pedro Sánchez perquè la situació política “no ha canviat” tot i el “pas tímid” del 20-D. Tot i que el president espanyol viatjarà a Barcelona aquest cap de setmana per un acte amb els socialistes, Artadi ha dit que “no consta que hi hagi d’haver cap contacte”. D’altra banda, la consellera de Presidència ha admès que “existeix un debat” que encara és “obert” sobre la seva possible candidatura a les eleccions municipals de Barcelona per l’espai que representen JxCat, la Crida i el PDeCAT. L’exconseller Quim Forn podria ser el cap de la llista i caldria veure quina posició ocuparia la guanyadora de les primàries del PDeCAT, la també exconsellera Neus Munté.
Acord perquè els expresidents de la Generalitat puguin viure dignament tota la vida
El Govern ha acordat també garantir als expresidents de la Generalitat l’atenció i el suport que necessitin en totes les etapes de la vida. Concretament, l’executiu ha autoritzat els departaments a realitzar les “actuacions oportunes” dins les seves competències amb l’objectiu d’assegurar el seu dret a viure dignament cobrint les seves necessitats personals i socials bàsiques. Segons el govern català, “és necessari adaptar la normativa actual a la situació i evolució personal de cadascun dels expresidents i a les noves necessitats que amb el pas del temps van sorgint”. Amb l’acord que s’ha pres aquest dimarts, el Govern assegura que reforça el que estableix l’estatut dels expresidents de la Generalitat.
El Govern recorda que tant la llei com el decret que la desenvolupa van ser aprovats l’any 2003. Tot i que en aquell moment la normativa aprovada només era d’aplicació a un expresident, l’executiu considera que es va elaborar amb la intenció de retre un reconeixement a tots els expresidents que hagin exercit la màxima representació del país a partir de la restauració democràtica. En aquest context, el govern presidit per Quim Torra defensa que “el pas del temps fa que les circumstàncies personals dels expresidents canviïn, i també la situació personal i individual de cadascun”. “Factors com estar en actiu, l’edat o la salut requereixen necessitats i atencions diferents. És per això que es fa necessari adaptar la normativa actual a la situació i evolució personal de cadascun d’ells, i a les noves necessitats que amb el pas del temps van sorgint”, argumenta el Govern en relació -sobretot- a la malaltia que pateix Pascual Maragall des de fa anys. Segons Artadi, “no consta que Puigdemont hagi reclamat el sou que li correspon com a expresident de la Generalitat” i Jordi Pujol “va renunciar a tots els drets el 2014”.
Altres mesures
En la mateixa roda de premsa, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha presentat el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PNSC) que pretén incrementar la innovació en l’economia i la societat catalana. També s’ha acordat transformar la Direcció General de Serveis Penitenciaris en la Secretaria de Mesures Penals, aprovar el decret llei que autoritza la formalització d’operacions d’endeutament i la concessió d’avals i convocar eleccions sindicals per escollir els representants dels membres del cos de mossos al Consell de la Policia.
Preguntada per la premsa, Chacón ha negat les “dades manipulades” sobre la fugida d’empreses a Catalunya i ha assegurat que es tracta només del 0,56% del teixit empresarial (del qual, una vintena d’empreses haurien tornat ja a Catalunya) i ha dit que el millor perquè tornin és seguir defensant el poderós ecosistema empresarial català.