El magistrat del Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona ha decidit investigar 13 agents de la policia espanyola per la seva participació en les càrregues de l’1-O a l’escola Ramon Llull de la capital catalana, on Roger Español va perdre un ull per l’impacte d’una bola de goma policial.
Segons ha avançat el digital ‘Vozpópuli’ i ha confirmat l’Ajuntament de Barcelona, que és acusació popular en la causa, el jutge, basant-se en informes policials, testimonis, desenes de fotos i hores de gravacions videogràfiques, relata que, un cop requisades les urnes i les paperetes d’aquest col·legi de l’Eixample, “es van produir diversos trets de pilotes de goma, 17 en total, segons l’informe policial aportat”. En aquell moment, la multitud impedia que els furgons policials abandonessin el lloc. Un d’aquests trets “colpeja directament a la cara de Roger Español, el qual cau a terra”. “No pot veure a les imatges el número identificatiu de l’agent que efectua el tret”, aclareix la interlocutòria.
No obstant això, el jutge accepta la petició de la fiscalia de citar Roger Español com a afectat, però també com a investigat, ja que s’observa en els enregistraments com “escomet en més d’una ocasió als agents i, en concret, en un moment determinat abans de patir les seves greus lesions llança una tanca metàl·lica a un agent i també colpeja amb el peu una d’aquestes tanques, que xoca per darrera amb un agent”.
“El nombre de persones allà congregades va ser realment elevat i pot arribar a un nombre superior al de mil persones”, adverteix el jutge, que va rebre fins a 33 denúncies de votants, incloent la del director del col·legi, que reclamava pels danys ocasionats a l’edifici valorats en 4.344 euros. Per la seva banda, la policia va al·legar lesions (cal veure la gravetat) de cinc membres de les forces de seguretat.
Segons el relat de fets que recull l’escrit judicial, quan els furgons policials es van presentar al lloc, es van trobar amb una multitud que col·lapsava carrer. A partir d’aquí, van procedir a empènyer als congregats. Alguns van caure a terra per “les empentes i les estrebades dels agents”.
En un moment de la gravació -diu el jutge- “pot observar-se com una persona és treta d’entre la multitud, es queda a terra, i sense donar-li temps a aixecar-se”, un dels agents “l’agafa per darrere del coll i l’arrossega diversos metres sense que es comprengui la necessitat de dur a terme tal maniobra”. En un altre moment, un policia a qui no aconsegueix identificar, “es dirigeix a un grup de persones que està en un lateral i els colpeja sense motiu aparent”. Relata el magistrat que una dona que sortia voluntàriament d’entre la multitud va rebre “un cop de peu per darrere d’un agent”.
Les forces de seguretat van haver de trencar l’entrada per accedir a l’edifici on amb prou feines es van produir aldarulls, excepte un agent que “sembla donar un cop de peu a una persona”. Un cop requisades les urnes, els set furgons policials van tractar d’abandonar el lloc, però es van topar amb l’oposició de la gent. S’aprecia en els vídeos que hi havia persones que es tiraven a terra davant els vehicles per evitar la seva circulació, cosa que va fer que la policia baixés per retirar-los.
Aquesta situació de col·lapse es va estendre mitja hora i va comptar amb l’intent de mediació dels bombers, que demanaven als policies que no s’usés la violència i als concentrats que deposessin la seva actitud. El jutge defensa que la policia té el monopoli de l’ús de la força i que només serà objecte de càstig penal quan sigui clarament desproporcionada, però afegeix que “en aquest cas hi ha actuacions concretes que no tenen aquesta proporcionalitat”.
El tinent d’alcaldia de Barcelona Jaume Asens ha reiterat la petició a la fiscalia i el govern espanyol que col·laborin més en la investigació, ja que l’actuació policial no va ser puntual, sinó planificada i ordenada per comandaments. Segons ell, hi haurien d’haver un centenar d’agents investigats, i espera que Español sigui exonerat ben aviat.