Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Vox, la tuberculosi i les vaques

-Publicitat-

Ara fa justament un any dèiem, des d’aquestes mateixes pàgines: “El dia a dia ens explica com el vot o la pressió ideològica de l’extrema dreta es tradueix en una praxi totalment allunyada d’allò que el món científic considera adequat”.

També dèiem “Aquell conjunt d’opcions que hom pot enquadrar sota l’etiqueta d’extrema dreta tenen com a característiques ideològiques principals, sempre amb matisos, un fort nacionalisme supremacista i excloent, centralista i uniformista, la qual cosa es tradueix també en racisme i euroescepticisme; un marcat autoritarisme; conservadorisme social que es manifesta en religiositat extrema, homofòbia, masclisme i antifeminisme marcat i, un liberalisme radical extrem, que implica minimització del sector públic i oposició a les institucions i l’esperit propis de l’estat del benestar”.

-Continua després de la publicitat -

El títol de l’article era “L’extrema dreta pot perjudicar seriosament la salut de les persones” i parlàvem dels seus posicionaments enfront de la Covid i el contingut del seu programa electoral. Ha passat un any i allò que avançàvem com a probable ja ha esdevingut realitat, un cop més.

Després de l’episodi protagonitzat per Vox i PP a Andalusia, en intentar legalitzar les escomeses il·legals d’aigua que estan provocant la destrucció de Doñana tan sols per satisfer els interessos dels agricultors d’aquelles contrades, ara és el control de la tuberculosi bovina a Castilla-León.

-Continua després de la publicitat -

La tuberculosi bovina és un important problema de salut pública, no tan sols animal, sinó també humà. No ens allargarem explicant que és la tuberculosi bovina i com afecta la salut del bestiar, a la seva productivitat i, també, a la salut humana. El cert és que es tracta d’una malaltia infecciosa crònica, de llarga durada i amb una alta capacitat de contagi entre el bestiar, però també, encara que en grau més baix, entre els éssers humans.

L’erradicació de la tuberculosi bovina és un objectiu, no tan sols de salut, sinó també econòmic, del Gobierno d’Espanya i de la Unió Europea, i és per això que, ja fa anys, es desenvolupen campanyes de control i erradicació especialment entre els ramats vacums.

Aquestes campanyes consisteixen en la pràctica, per part dels veterinaris, d’un test a cada animal per tal de comprovar si estan infectats o no. En cas que el test sigui positiu, és a dir, que l’animal estigui infectat, cal sacrificar-lo en un termini màxim de 15 dies, i s’apliquen una sèrie de mesures que afecten la mobilitat dels animals i, per tant, a la seva comercialització, fins que es demostra que el ramat està lliure de malaltia. Tot i que el ramader és indemnitzat, això comporta pèrdues econòmiques.

Catalunya està lliure de tuberculosi bovina, però altres comunitats, especialment Andalusia, Extremadura o Castilla la Mancha tenen uns nivells relativament alts d’infecció, com també succeeix a les províncies de Salamanca o Ávila a Castilla León. Els costos són importants. Els terratinents es queixen.

Vox, que governa junt amb el PP a Castilla-León, es va comprometre a rebaixar els controls sanitaris sobre el bestiar, i així ho van fer. Gerardo Dueñas, conseller del ram de Vox va dir, literalment, que “en este asunto se ha llevado muy al extremo la salud pública”, i el vicepresident va afirmar que seguirien defensant als seus ramaders en enfront de les imposicions arbitràries del Govern espanyol i de la Unió Europea. Van rebaixar les exigències dels protocols de control a aplicar al seu territori, contra l’opinió de veterinaris, experts científics, govern central, autoritats europees i tots aquells ramaders que estan fent les coses correctament. Les conseqüències: la prohibició de la mobilitat del bestiar d’aquella Comunitat, amb les pèrdues econòmiques corresponents, i la desconfiança cap a la qualitat del bestiar procedent d’aquelles terres. Finalment, el govern de Vox i PP va haver de recular afirmant que això ho arreglaran després de les eleccions generals del 23 de juliol.

A conseqüència de les darreres eleccions del 28 de maig diverses comunitats autònomes tindran governs de PP i Vox. Episodis com els anteriors o com la gestió de la Covid-19 a la Comunitat de Madrid amb les seves conseqüències no seran infreqüents.

El fort component neoliberal extrem de Vox comporta el rebuig a la regulació o al finançament públic i una subordinació absoluta als interessos econòmics de les classes més afavorides, amb un menyspreu absolut de la salut pública i la ciència. Aquesta vegada ha anat de vaques. La que ve, de què anirà?

Com dèiem fa un any, l’extrema dreta pot perjudicar seriosament la salut de les persones. Preparem-nos.

Joan Guix
Ex Secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya

- Publicitat -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Més opinió