En el moment en què els països de tot el món estan ocupats lluitant contra la crisi Covid-19, aquesta crisi s’està convertint en una rivalitat entre els Estats Units i la Xina. El coronavirus ha afectat a tothom. És important enfrontar el desafiament col·lectivament. Molts països estan cooperant entre si per fer front a aquesta crisi. Però, en última instància, la rivalitat entre els Estats Units i la Xina és el més destacat d’aquesta situació.
La situació s’ha de considerar des de dos punts de vista. El primer és la interacció entre ficció i realitat i el segon és com aquesta crisi és part de la sèrie d’incidents a la rivalitat entre els Estats Units i la Xina. La segona part és un esdeveniment continu del qual la primera part és un subconjunt.
La interacció entre ficció i realitat
Una part important d’aquesta crisi és sobre l’origen del virus. Tant els Estats Units com la Xina es culpen mútuament per l’origen i la propagació de la Covid-19. Amb els arguments i les evidències aparents presentades des de tots dos costats, la distinció entre ficció i realitat s’està convertint en complexa.
L’evidència aparent que els Estats Units van estar darrere de la creació i propagació del coronavirus abasta des de la pel·lícula Contagion (2011) fins a la notícia que els Estats Units va finançar un laboratori a Wuhan. La història de la pel·lícula Contagion té similituds amb la pandèmia actual. És conegut que la pel·lícula va ser publicada 9 anys abans i els Estats Units han d’haver estat preparant aquest virus per propagar-se en el futur. De la mateixa manera, hi ha informes que els Estats Units havia finançat un laboratori a Wuhan que va realitzar experiments amb ratpenats.
Xina també ha estat sota escàner des del principi perquè el virus es va originar allà. Hi ha una sèrie de teories contradictòries sobre l’origen i la propagació de virus. Una de les primeres teories ha estat que el virus es va originar en un mercat a Wuhan. Més tard, els Estats Units van dir que el coronavirus es va originar en un laboratori a la Xina. Sobre això, la Xina va afirmar que l’OMS no va trobar cap evidència que el coronavirus es va originar en un laboratori al seu país.
Les acusacions i les evidències aparents presentades pels dos costats han eclipsat la possibilitat d’aquest brot com una guerra biològica. En canvi, ara és predominantment una guerra d’informació entre els Estats Units i la Xina.
Covid-19 és una tendència contínua
La Covid-19 es considera un esdeveniment que té el potencial de canviar l’ordre mundial existent. A causa de la magnitud d’aquest brot i al dany que ha causat, l’ordre mundial patirà un canvi. Aquest brot afectarà greument a les economies de tot el món. Però també és important considerar el fet que aquest brot podria no ser un esdeveniment aïllat.
La Covid-19 podria ser com un escenari més en la contínua rivalitat entre els Estats Units i la Xina. Una escalada en el conflicte que ja es podria observar amb anterioritat. La rivalitat entre els Estats Units i la Xina ha seguit una tendència de culpar-se mútuament. Més tard, els Estats Units ha centrat la seva atenció en alguna institució i apunta a aquesta institució.
Els Estats Units i la Xina han estat competint per un espai estratègic a la regió de l’Indo-Pacífic. Però en els últims temps, les polítiques del president dels Estats Units, Donald Trump, han estat retirar les forces nord-americanes de diferents parts de món. No obstant això, Trump va apuntar a l’ASEAN i les Nacions Unides. De la mateixa manera, Trump s’ha enfrontat amb la Unió Europea i l’OTAN. En aquests casos, també Trump va acusar aquestes institucions de no donar suport prou als Estats Units. Els Estats Units i la Xina també competeixen per la UE.
Els Estats Units i la Xina van estar involucrats en una guerra comercial durant molt de temps. Tots dos països van imposar aranzels als productes dels altres. Però després d’un any i mig de guerra comercial, els dos països van arribar a una treva el gener de 2020. Després de la treva amb la Xina, recentment, Trump ha retirar els EUA de l’OMS a causa de les diferències dels Estats Units amb l’organització sobre classificar a la Xina com un país en desenvolupament.
La crisi de Covid-19 ha mostrat una tendència similar. Trump va seguir culpant la Xina pel virus. No obstant això, més tard va prendre la línia que l’OMS és responsable de la pandèmia. Trump també acusa l’OMS de defensar la Xina i actuar segons les instruccions del país asiàtic. Expressant el seu disgust per això, Trump ha suspès els fons per l’OMS dels Estats Units.
En general, la tendència dominant en l’ordre mundial ha estat la rivalitat entre els Estats Units i la Xina per la supremacia en el món. Però els Estats Units també critiquen les institucions que considera que no són de suport. Si bé no canvia completament el mecanisme existent, els esforços de tots dos països semblen dominar a les institucions per poder maniobrar a tot el món.
Si bé la crisi de Covid-19 sembla estar atrapada entre la ficció i la realitat, en última instància, la realitat de l’afirmació reemplaça a tota la ficció.
Niranjan Marjani, analista polític i investigador de Vadodara, Índia. Segueix-lo a twitter @NiranjanMarjani)