La notícia del diari ‘ARA’ sobre la retirada de milions d’euros per part de l’Estat d’entitats financeres catalanes l’endemà de l’1 d’octubre ja se sabia. Era més que evident que la marxa de les seus socials de ‘CaixaBank’ i ‘Banc Sabadell’ va ser fruit d’un xantatge a l’estil del Chicago dels anys trenta: primer s’emporten una bona part de la tresoreria i, després, t’obliguen a marxar. I el Govern català no va poder fer res en aquest nou episodi de joc brut en què ni tan sols van necessitar les clavegueres de l’Estat. Ho van fer directament des de la Moncloa.
Ara que sembla que els nostres governants assumeixen què va passar, cal passar a l’ofensiva. Tenim alguns dels millors economistes i experts en temes bancaris (Andreu Mas-Colell, Xavier Sala-i-Martin, Guillem López Casasnovas…), als quals cal encarregar un informe sobre allò que el govern espanyol del PP -amb el vistiplau del PSOE i Ciudadanos- va ser capaç de fer malgrat posar en perill la mateixa estabilitat del sistema financer espanyol. Això ha de ser el pas previ a la constitució d’una Comissió d’Investigació Parlamentària que validi la feina.
I un cop s’acabi, cal portar aquesta investigació a les més altes autoritats polítiques europees i als responsables de les regulacions bancàries. Cal exigir responsabilitats pel que fa a les actituds mafioses i perilloses de les autoritats espanyoles. El ‘Banc Sabadell’ i ‘CaixaBank’ no van poder resistir una actuació de terrorisme econòmic com aquesta, amb un Govern de la Generalitat sense competències. I una dada: si recordeu, ‘la Caixa d’Enginyers’ va intentar aprofitar el moment per aconseguir més dipòsits i -ràpidament- va ser cridada a l’ordre pel Ministeri d’Economia espanyol.
La reacció a l’actuació del govern espanyol -posant en pràctica un veritable terrorisme econòmic contra Catalunya, que va poder fer perillar l’estabilitat al sud d’Europa- no pot quedar-se, doncs, en una simple denúncia. Cal actuar amb fermesa, explicar-ho i portar-ho a Europa.