Edició 2361

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de gener del 2025
Edició 2361

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de gener del 2025

Ho puc dir en castellà?

-Publicitat-

Ahir es va viralitzar un fragment del concurs de TV3 “Atrapa’m si pots” perquè una de les dues concursant no sabia respondre la pregunta que se li demanava en català, fent que demanés la possibilitat de respondre en castellà. Òbviament, en un concurs de televisió en català, de cultura general i llengua, no es va permetre donar aquesta resposta, dient precisament que allà no es podia respondre en castellà.

Doncs bé, no van trigar a aparèixer aquells que ens acusen de nazis i supremacistes entre tantes altres desqualificacions pel simple fet que en un concurs d’una televisió en català es demani que es respongui en aquesta llengua i no en una altra. Que potser algú es pensa realment que als concursos “Saber y ganar” o “Pasapalabra” acceptarien una paraula en una altra llengua que no fos el castellà? Òbviament que no. Són concursos en castellà i sobre llengua castellana. Però això no els ha impedit fer demagògia i novament, utilitzar els nens per la seva croada per la llengua.

-Continua després de la publicitat -

Ja ho estan fent amb els pares i les famílies per tal d’aconseguir imposar un 25% de castellà en el màxim d’escoles possibles. Sí, un sol nen, una sola família, canviant l’educació de la resta de nens de l’aula. Però els supremacistes som nosaltres, no ho oblideu!

Algú es creu que una escola del Carxe (territori catalanoparlant de Murcia) canviaria la seva educació i aplicaria un 25% de català si una sola família ho demanés? Durant els anys del PP al País Valencià, quantes famílies es quedaven fora de la línia catalana d’educació per manca de places? Que potser ho van solucionar d’alguna manera? La resposta és òbvia: No,

-Continua després de la publicitat -

L’estat espanyol porta segles amb una croada de genocidis culturals contra totes les cultures que no són la seva; la castellana. Una cultura que voldrien veure hegemònica i única per sobre de totes les altres. Al llarg de la història ja han demostrat que no han tingut cap impediment per causar genocidis ètnics i culturals per tal d’aconseguir-ho, i com a prova, tenim la colonització d’Amèrica.

Actualment, ho fan d’una altra manera: aprofitant la supremacia que els dona controlar un sistema judicial i legislatiu, molts òrgans dels quals són herència directe del franquisme. Sí, d’una dictadura de la que molts espanyols encara tenen nostàlgia i que voldrien reviure. Tant que fins i tot permeten manifestacions de caire feixista sense conseqüències, sindicats policials d’extrema dreta que avala aquests posicionaments o fundacions dedicades a un dictador sanguinari.

Però està clar que als espanyols el que més els uneix és l’odi contra els que són diferents a ells, i els catalans som el seu blanc estrella. No en tingueu cap dubte que si poguessin exterminar la nostra cultura, la nostra llengua i la nostra identitat, ho farien amb els ulls tancats. Van ser capaços d’assassinar un president electe de Catalunya i encara ha d’arribar el dia que demanin perdó.

Però tornant al tema lingüístic, aquest fragment de programa ha servit per desmuntar, una vegada més, totes les seves mentides en referència a la llengua. Deien que els nens de Catalunya no sabien parlar en castellà perquè la immersió lingüística ho provocava. Ens acusen d’adoctrinament de manera constant, posant en dubte un sistema educatiu que precisament va ser impulsat per famílies castellanoparlants que volien que els seus fills aprenguessin català.

Si una alumna, presumptament escolaritzada en català desconeix la manera correcte de referir-se al blat en català, però si ho sap dir en castellà, vol dir que alguna cosa falla al sistema educatiu. No caldria doncs reforçar la presència del català? Com pot ser que ho sàpiguen dir en castellà si els malvats professors i la malvada immersió lingüística persegueix el castellà? No deu ser que realment la única llengua perseguida és la llengua pròpia i històrica del país davant una llengua que no és ni pròpia ni històrica de Catalunya, però que està posada amb calçador a base de segles de prohibicions i persecucions de la nostra?

És tot plegat molt curiós el poder que tenim amb la immersió lingüística. També deu ser la responsable que a la policia nacional, els opositors suspenguin la prova de llengua en més del 75% malgrat haver baixat la nota  d’aprovat al 3,5 sobre 10. Tot és culpa nostra. I també ho som del fracàs escolar, perquè sembla que el català impedeix a un castellanoparlant desenvolupar-se amb normalitat. No em vull ni imaginar com ho deuen passar doncs els castellanoparlants que viuen als Estats Units i es veuen obligats a cursar l’educació en anglès, llengua que ni tan sols és de la branca romànica.

El més lamentable de tot plegat és que el colonialisme espanyol i tot el seu seguici d’ignorants no hagin tingut una vegada més, cap inconvenient per utilitzar els nens en la seva croada per la llengua. Tampoc ho han tingut quan han acusat als nens de no saber castellà als 9 anys perquè han fet faltes en un dictat. Resulta que l’escola serveix per això, per aprendre. Vol dir que tants opositors de la policia nacional han de tornar a l’escola de nou? Potser si…

No vull pensar si hagués estat al revés, un nen catalanoparlant en un concurs en castellà dient “No me sale. Lo puedo decir en catalán”? Estic convençut que no haurien tingut escrúpols per denunciar i manipular que els nens a Catalunya no saben parlar en castellà, que ni tan sols són capaços de respondre en castellà una paraula senzilla.

Ja sabem quines intencions tenen. Sabem que volen defenestrar el català i eliminar-lo de la vida pública (i si poguessin, també ho farien de la privada com quan controlaven trucades telefòniques per saber si parlaves en castellà per telèfon). Fa molts segles que ens han declarat la guerra. Estem en guerra. I només ho pararem si diem prou.

Ho puc dir en castellà? No. Ho dic alt, clar, i català.

- Publicitat -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Més opinió