Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Covid19: De les crisis oportunitat

-Publicitat-

Les crisis són oportunitats, i la crisis del Coronavirus hem de saber també aprofitar-la com una oportunitat i interpel·lar-nos en diferents terrenys que s’han vist afectats o on s’obren noves perspectives. Aquí alguns exemples:

 

-Continua després de la publicitat -

– Sanitat: Hem vist com els nostres sistemes sanitaris, dels qual hem presumit sempre, s’han vist desbordats per la pandèmia. Sorgeix una primera pregunta, tenim aquests sistemes sanitaris preparats pels nous reptes com poden ser riscos sanitaris o virus de caire global? El Covid19 suposa un abans i un després en els reptes, perills i riscos sanitaris a afrontar a partir d’ara? Tant a nivell de ciència, com a nivell d’atenció sanitària i de material s’obren nous escenaris als quals ens hem d’adaptar.

 

-Continua després de la publicitat -

 – Teletreball:  Fins ara utilitzat només per una ínfima part de les empreses i treballadors, i gràcies a la crisi sanitària descobert per molts. No tots els sectors, empreses i treballadors poden fer-lo servir, però el recorregut entre els que sí és gran. Quantes hores i diners hem perdut en desplaçaments per reunions que potser podíem haver fet perfectament via digital?. Se’ns obre un món de possibilitats no ja només des de la perspectiva pràctica, sinó també estratègica de les empreses i com a impuls a la seva digitalització no només en l’àmbit de la comunicació.

 

– Educació:  Malgrat portem molts dies de confinament, la gran majoria dels nens semblen encantats amb la nova situació perquè així eviten anar a l’escola, i fins i tot reben de bon grat les classes online. No ens hauria de fer replantejar o revisar això el nostre model d’educació? Calen tantes hores de presència física a aules o podem introduir tant les classes externes a l’aula com les digitals?

 

– l’Economia de mercat:  És el menys dolent dels sistemes provats, però ja fa anys que s’ha demostrat, sense recepta política i econòmica que ho resolgui, que també és un generador de desigualtats sense fre, que ni tan sols grans inversions en polítiques socials resolen, cosa que, a la llarga, tampoc ajuda al creixement del consum ni de les nostres empreses. La crisi del Covid19 tornarà a posar èmfasi a diferenciar entre els qui millor poden resistir i els qui no. I si aprofitem aquesta crisi per revisar també el sistema?

 

– La casa:  Disfrutem prou la casa? aquests dies, i com a contrapartida al confinament obligatori, molta gent ha descobert casa seva i les possibilitats que hi ha. Potser les nostres agendes particulars haurien d’incorporar més estades a casa aprofitant tot el que s’hi pot fer i gaudir, i potser l’economia i hàbits socials també.

 

– El planeta:  Ara que a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, i de la ja realitat del canvi climàtic i afectació de la humanitat al seu entorn, hi havia una creixent sensibilització per la sostenibilitat del planeta, aquesta es veurà encara més incrementada per la crisi que patim. El simple confinament dels essers humans a les seves cases ha suposat que la natura brolli, que els peixos, grans i petits, s’acostin a les nostres costes i ocupin l’espai que els pertoca, que tinguem els índex de contaminació més baixos en molts anys. Sobra l’home? Segur que no, però també segur que podem adaptar-nos millor a l’entorn.

Son alguns exemples, n’hi ha més segur. Són alguns dels nous reptes econòmics i socials que apareixeran després del Covid19. Hi pensem ja? Ens hi posem?.

 

 

 

 

- Publicitat -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Més opinió