Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

Una mirada crítica sobre la Llei d’Startups

|

- Publicitat -

El passat dijous 3 de novembre es va aprovar al Congrés dels Diputats la Llei de Foment de l’Ecosistema de les Empreses Emergents, coneguda com a Llei d’Startups, que passa ara al Senat i que es preveu que entri en vigor l’1 de gener de 2023. El 22@Network BCN, que agrupa les empreses del districte innovador 22@, ha debatut la nova llei i ha volgut destacar algunes incoherències que ja presentava el projecte de llei que havia de presentar el Govern, i que ara persisteixen en la llei aprovada.

Publicitat

En Xavier Simó, president de la Comissió d’Emprenedoria del 22@Network BCN, n’avalua el contingut de la norma, començant per l’objectiu principal d’aquesta: contribuir a incrementar en un 20% la inversió actual al sector de l’emprenedoria. En aquest sentit, Simó afirma que “si tenim present que l’any 2021 va representar un increment del 400% respecte als anys anteriors, fer una llei per incrementar en tres anys el valor equivalent al primer trimestre de 2021 o 2022, genera grans recels d’entrada”.

Pel que fa a les concrecions de la norma, Simó destaca que segons aquesta nova llei, una startup és aquella empresa de menys de 5 anys i una facturació inferior a 10 milions. Per contra, Simó afirma que la majoria de les startups que tenen èxit necessiten finançament durant més de 5 anys, mentre que les que realment són atractives per a la inversió professional poden arribar a facturar 10 milions en menys de 5 anys. En ambdós casos, aquestes startups es perdran els avantatges que la nova llei proposa, que són principalment fiscals.

D’altra banda, l’associació valora positivament la reducció de l’impost de societats al 15%, així com l’elevació de la base màxima de deducció en empreses de nova creació a 100.000 euros anuals. Pel que fa a la tributació del carried interest l’exempció serà de fins al 50%, encara que es manté la tributació com a rendiments del treball i no com a rendes de capital mobiliari a l’IRPF, tal com ha reivindicat en repetides ocasions el 22@.

També positivament, el 22@Network BCN ha valorat les novetats respecte als treballadors o emprenedors, el principal avantatge dels quals es troba en les stock options com a forma de retribució, que eleva l’exempció a 50.000 euros anuals i se’n retarda la tributació al moment en què es facin líquides. Finalment, s’ha creat una nova categoria de visat per a nòmades digitals, anomenat visat per a teletreballadors de caràcter internacional, per exercir una activitat laboral o professional a distància per a empreses radicades fora del territori nacional. És a dir, tenir treballadors d’empreses estrangeres fent teletreball des de l’Estat Espanyol.

En Xavier Simó ha destacat que aquesta darrera mesura podria acontentar al sector turístic i immobiliari, ja que la capacitat d’inversió d’aquests treballadors serà nul·la si només tenen permís per residir 12 mesos al país. D’altra banda, manté certes reserves sobre la capacitat i l’agilitat dels ministeris implicats per donar resposta al que proposa la llei.

La conclusió principal a la qual arriba el 22@Network BCN rere la revisió de la nova Llei d’Startups és que “si volem que hi hagi realment una inversió important en aquest sector, directament implicat en la innovació, les reduccions fiscals no seran mesura suficient”. És per aquest motiu que des de l’associació se’n destaquen altres alternatives per fomentar la inversió en l’entorn. Entre elles, la creació d’una agència nacional d’innovació i emprenedoria, com la French Tech francesa, la inversió i protecció de la propietat intel·lectual dels innovadors, en el cas d’Israel, l’impuls de lleis que cobreixin legalment projectes d’intel·ligència artificial o tecnologia blockchain, com es fa en alguns estats dels Estats Units, o per últim, la declaració de zones franques especialitzades, com ara fa Dubai.

El 22@Network BCN emfatitza que “el missatge que el govern central envia als inversors és nefast: invertiu vosaltres, nosaltres únicament reduirem els impostos”. Mentrestant, l’associació afirma que “Espanya deixarà de ser atractiu per arrencar nous negocis”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut