Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

Aquest any, la vacuna de la grip també

-Publicitat-

L’any passat els nivells de vacunació antigripal van baixar notablement. Per contra, gairebé no vàrem tenir epidèmia de grip a Catalunya ni a Europa. Les mesures no farmacològiques de distància, rentat de mans i mascareta, repetides fins a no poder més en totes les campanyes antigripals, davant la por que va despertar la COVID, aquests anys si van ser seguides.

La resistència davant una epidèmia de grip ve condicionada, entre altres factors, pel nivell d’encert en la composició de la vacuna, que cada any es modifica segons es preveu quines són les soques que més ens afectaran, pel nivell de vacunació en la comunitat i, especialment entre la població més en risc, i també, pel nivell de circulació dels virus gripals la temporada anterior. Tot plegat ajuda al fet que la immunitat comunitària sigui més forta i la gravetat de l’epidèmia de grip corresponent sigui menor.

-Continua després de la publicitat -

L’escassa circulació del virus gripal la temporada passada fa que no ens quedin massa eines per combatre una epidèmia que, combinada amb la COVID, que encara té corda per estona llarga, pot comportar problemes greus en l’àmbit de salut i de saturació dels serveis sanitaris. El que si sabem és que la coinfecció amb virus de la COVID i els virus gripals multiplica les possibilitats d’ingrés hospitalari i mortalitat.

L’efectivitat real de la vacuna antigripal recomanada per aquesta temporada la sabrem en acabar l’hivern. Dependrà de les mutacions que apareguin durant la campanya. I els virus gripals tenen una molt alta capacitat de mutació. Que ens queda? Vacunar-nos massivament, ja que el que si està demostrat és que amb la vacunació, siguin les que siguin les variacions que es presentin, la gravetat i les probabilitats d’ingrés hospitalari i de mort baixen dramàticament.¡

-Continua després de la publicitat -

Enfront del coronavirus SARS-CoV.2 sembla que la grip sigui un procés menor. Efectivament, el coronavirus ens ha fet molt més mal aquest darrer any i mig, però la grip no és banal en absolut. És una malaltia greu. Cada any entre un 5 i un 20% de la població es veu afectada per l’epidèmia gripal. La darrera campanya antigripal convencional a Catalunya, la de 2018 – 2019, va ocasionar més de 100.000 casos, amb 1.169 hospitalitzacions i 145 morts. No va ser de les més dures. La mitjana, cada any, moren entorn d’unes 300.000 – 500.000 persones per causa de la grip. No és la COVID, però déu-n’hi-do.

Et pot interessar  La grip arriba probablement al seu pic i les infeccions respiratòries freguen els 80.000 casos

Majoritàriament ens hem vacunat contra la COVID. Ens sentim protegits. La major part de les mesures restrictives han estat abandonades. Molta gent circula sense mascareta pel carrer. Aquelles barreres protectores que vàrem posar en marxa pel coronavirus les estem aixecant. Els resultats ja els estem veient. Nous rebrots de COVID arreu d’Europa. I aquesta temporada hi podem afegir la coinfecció amb els virus gripals. Malament. Mal panorama. Caldrà, la població de risc, posar-se una tercera dosi de vacuna contra el coronavirus. Ja sabíem que no podíem estar segurs de la durada del grau d’immunitat que ens proporcionarien les vacunes tot i la seva efectivitat.

D’acord. La vacuna de la grip no ens dona una protecció del 100% ni de lluny. Tampoc la del coronavirus. Però són les millors armes de què disposem. I funcionen prou bé, evitant casos greus i mortalitat. Si hi havia gent que li feia cosa posar-se la vacuna de la COVID, ara afegir-hi, a més, l’antigripal, que mai molts no s’han cregut massa… Sabem, ja ho hem dit, que la coinfecció, la infecció al mateix temps, dels virus de la grip i del coronavirus, incrementen molt notablement els riscos de malaltia greu i de mort. La vacunació amb les dues vacunes no incrementa cap risc important de reaccions adverses ni d’efectes secundaris.

No sé vostès, però a mi tant se me’n fa emmalaltir greument o morir de la grip o de la COVID. El resultat final és el mateix. Cal procurar no pescar-ne cap de les dues. Mantinguem les mesures de protecció: distància, mascareta, rentat de mans, evitar aglomeracions i ventilar espais. Però, a més, aquest any, la vacuna de la grip també.

- Publicitat -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Més opinió