La vicepresidenta vol definir un “contracte social” per a la pròxima dècada que seria base per concórrer a les generals
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha donat el tret de sortida aquest divendres al vespre a la seva plataforma, anomenada Sumar, en un acte multitudinari al Matadero de Madrid. Díaz ha fet una crida a la participació de la societat civil, a qui vol “escoltar” en un procés que la portarà a “recórrer tota Espanya”. “Sou les protagonistes. Ha arribat l’hora que vosaltres feu un pas endavant per fer quelcom fonamental: Un nou contracte social democràtic”, ha dit Díaz, que ha explicat que l’objectiu és definir “un projecte de país per a la pròxima dècada”. La previsió és que diversos grups elaborin una proposta que es presentarà el 2023 i hauria de ser la base per a concórrer a les pròximes eleccions generals.
“Tenim molt més d’un any per pensar el país que volem. Està en risc aquesta dècada”, ha afirmat Díaz, que ha advertit del perill de deixar l’estat espanyol en mans de la dreta. “Recorreré Espanya amb entusiasme i alegria i us escoltaré”, ha assegurat. Segons Díaz, ella és “una peça més” d’aquest procés i ha insistit que el protagonisme és de la ciutadania. “Si vosaltres voleu, jo em sumo”, ha assegurat.
La vicepresidenta ha subratllat que aquest procés “no va de partits ni de sigles”. Per això, a l’acte no han estat presents primeres espases dels partits a l’esquerra del PSOE. No hi ha estat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ni les ministres de Podem Ione Belarra i Irene Montero, però sí un reguitzell de membres de la societat civil a qui ha reiterat que vol cedir el protagonisme.
Díaz ha apuntat que cal superar la desafecció ciutadana que hi ha envers la política i ha reivindicat construir des del “diàleg”, “l’alegria”, “l’entusiasme” i la “tendresa”. La vicepresidenta segona ha defensat, a més, que “la democràcia també sigui econòmica” i ha dit que “ha d’arribar a les empreses, a l’economia i als impostos”. També ha defensat la pluralitat de l’Estat i les seves llengües i cultures.
“A partir de ja sortim a dibuixar Espanya, les noves idees i ho fem carregades d’esperança. Estem fartes de distopies, volem ser felices i d’això també va Sumar”, ha assegurat. Díaz vol aglutinar tots els moviments i partits a l’esquerra del PSOE previsiblement per concórrer en una sola llista a unes eleccions generals, però no ha fet referència explícita als comicis i ha centrat el discurs en el procés d’escolta.
Tanmateix, aquest divendres sí que han assistit al Matadero alguns dels membres de les direccions d’aquestes formacions, com el secretari general del PCE, Enrique Santiago i la portaveu d’IU, Sira Rego. També hi ha assistit una representació dels comuns amb la seva portaveu al Congrés, Aina Vidal, diversos diputats de la cambra baixa -Joan Mena i María del Mar García- i del Parlament -David Cid- així com l’eurodiputat Ernest Urtasun.
Omple el Matadero
En el llançament de la plataforma, Díaz ha omplert el recinte habilitat al Matadero de Madrid amb més de 5.000 persones, segons l’organització de l’acte. Unes 600 persones han seguit l’acte assegudes mentre que la resta s’ha aplegat de peu al voltant de l’escenari per seguir les intervencions tot i les elevades temperatures i l’espera sota el sol.
Presència de la societat civil
A l’acte, abans del discurs de Díaz, hi han intervingut activistes en representació de lluites de diversos àmbits. Una activista climàtica, una activista per l’educació pública, un rider, una treballadora de la llar o un sindicalista d’Amazon són algunes de les persones que han participat. Entre els assistents, el pianista James Rhodes, les escriptores i pensadores Belén Gopegui, Gioconda Belli, Remedios Zafra o Marta Sanz.
Reptes de la plataforma
El projecte de la vicepresidenta, però, presenta reptes importants com superar les resistències de Podem i encaixar els diversos espais que li donen suport en un espai sense quotes. També preparar una plataforma sense més implantació territorial de la que tenen els partits que li donen suport per unes eleccions que a tot estirar seran a un any i mig vista.
De moment, Díaz compta amb el suport explícit dels comuns, Compromís i Esquerra Unida, i suposadament també de Podem i Més País. La dimissió de la vicepresidenta de la Generalitat valenciana, Mònica Oltra, complica l’expansió del projecte arreu de l’Estat.
Segons ha explicat ella mateixa, el projecte que ha començat a caminar aquest divendres tindrà una primera fase de consultes i reunions amb membres de la societat civil. Després serà el moment en què anunciarà si concorre, o no, a les eleccions generals que s’haurien de convocar a finals del 2023 o principis de 2024.
Díaz ha arribat a la cita després d’un enfrontament amb la part socialista de l’executiu arran de l’aprovació al Consell de Ministres d’un crèdit de 1.000 milions d’euros per al Ministeri de Defensa. Una decisió en la línia d’assolir una despesa equivalent al 2% del PIB en defensa el 2029 que xoca amb el plantejament de Podem. La mateixa Díaz, però, ja va deixar clar que l’episodi no suposarà la ruptura del govern de coalició.
L’absència dels líders dels partits també ha generat polèmica pel fet que se’ls hagi demanat explícitament que no hi fossin.