Les borses nord-americanes han obert aquest dilluns la sessió amb caigudes de més de mil punts als principals índexs del país, el Nasdaq i el Dow Jones. La caiguda a Wall Street s’emmarca en un descens global generalitzat iniciat per la caiguda del Nikkei japonès d’un 12,4%, la pitjor jornada des de 1987. Els inversors estan anticipant la possibilitat que la retallada de tipus d’interès nord-americana arribi tard i l’economia dels Estats Units entri en recessió. Divendres les dades atur pitjor de les esperades van disparar la incertesa a Wall Street. La venda per sorpresa de la meitat de la participació a Apple de Warren Buffet ha empès a la baixa les accions de la tecnològica (-5%).
També cauen de forma significativa els valors de les tecnològiques Nvidia (-10%), Tesla (-8%), Amazon (-6%) o Microsoft (-5%).
L’apertura de la jornada borsària als Estats Units ha estat precedida per una onada baixista a les borses europees, arrossegades al seu torn per una caiguda històrica del mercat financer japonès.
El principal índex de la borsa de Tòquio, el Nikkei 225, s’ha ensorrat un 12,4% impulsat per la pujada del yen després del recent augment dels tipus per part del Banc de Japó. La situació al país nipó coincideix amb l’escenari de creixent volatilitat als mercats nord-americans, impulsada pels senyals de debilitat econòmica i una reevaluació de les expectatives dels tipus.
Les dades macroeconòmiques publicades sobre els Estats Units han provocat que diversos analistes hagin revisat a l’alça les probabilitats d’una recessió al gegant nord-americà o d’una retallada més dràstica a la baixa dels tipus d’interès. L’onada de desinversions ja es va veure la setmana passada amb el Nasdaq perdent gairebé un 2,5% dijous i divendres, amb afectació principalment a les empreses.
A l’inici de la sessió, l’Ibex 35 s’ha desinflat fins a gairebé un 3%; el MIB de Milà un 4%, el DAX de Frankfurt un 3% i el CAC de París un 2,9%.