Dos nadons morts per infecció
Vuit nadons prematurs de la Unitat de Cures Intensives (UCI) Neonatal de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron són portadors del bacteri Klebsiella pneumoniae Blee però sense símptomes d’infecció. Com a mesura preventiva, el centre ha aïllat aquests nadons en un mateix box. “No és excepcional que pacients ingressats estiguin colonitzats pels bacteris propis de l’hospital. Aquest nombre de pacients no ens ha d’alarmar, sinó que el bacteri derivi en una infecció i això és el que estem vigilant”, ha afirmat la cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologiala, la doctora Magda Campins, en una roda de premsa aquest dilluns a la tarda després que dos nadons prematurs extrems hagin mort en l’última setmana a Vall d’Hebron afectats per aquest bacteri, que els va passar a la sang i els va provocar una sèpsia.
En una roda de premsa que l’hospital ha convocat per informar sobre la mort d’aquests dos nadons després que hagi transcendit als mitjans de comunicació en les darreres hores, la subdirectora assistencial de Vall d’Hebron, la doctora Rocío Cebrián, ha assenyalat que la causa ha estat “una combinació de les complicacions derivades de l’extremada fragilitat pròpia dels prematurs sumades a la sèpsia”.
Els dos nadons van presentar, pocs dies després de néixer, símptomes d’enterocolitis, una malaltia molt freqüent entre els prematurs que causa la inflamació de l’intestí i facilita el pas dels bacteris a la circulació sanguínia. Els dos nounats eren portadors de Klebsiella pneumoniae BLEE, un bacteri multiresistent, i l’enterocolitis hauria facilitat el pas a la sang i això hauria causat la sèpsia, una infecció generalitzada greu. Els nadons van morir el 22 i el 24 d’abril.
Un d’aquests nens prematurs havia nascut a les 24 setmanes de gestació, amb 680 grams de pes, el 15 d’abril. Tres dies després, va presentar símptomes d’enterocolitis i un quadre de sèpsia. L’altre nadó havia nascut el 16 d’abril, a les 25 setmanes, i pesava 485 grams. Sis dies després presentava també enterocolitis i un quadre de sèpsia. En tots dos casos es va realitzar tractament simptomàtic, suport vital i teràpia amb antibiòtics d’ampli espectre, ha subratllat la doctora Cebrián.
La supervivència dels nadons nascuts amb menys de 700 grams és del 46% al conjunt de l’estat espanyol i a Vall d’Hebron arriba al 80%, segons ha assenyalat la subdirectora assistencial del centre. Fa deu anys, les possibilitats que un prematur extrem sobrevisqués s’establien a partir de les 24 setmanes i els 500 grams.
El box on van estar ingressats, tancat fins el resultat dels cultius
L’hospital ha demanat cultius ambientals -de l’aigua, superfícies, líquids antisèptics- per determinar que no hi hagi un focs comú contaminat pel bacteri i fins que no se’n tinguin els resultats, previstos en unes 48 hores, el box on van estar ingressats els dos nadons estarà tancat.
Tot i que el centre ha d’assegurar-se que no hi hagi cap focus comú, la cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia ha puntualitzat que aquesta no sol ser la causa de circulació d’un bacteri, sinó que ho és la transmissió creuada; per exemple, a través de material que entra en contacte amb diferents pacients (el material que no ha de penetrar a l’organisme està desinfectat però no esterilitzat).
“Són pacients de molt alt risc i que estan molt manipulats. Porten múltiples catèters i sondes. Les portes d’entrada dels microorganismes són múltiples”, ha advertit la doctora Campins, que ha afegit: “En la majoria d’aquests tipus de brots no es pot arribar a esbrinar el mecanisme de transmissió, llevat que hi hagi un focus comú”.
El centre va realitzar anàlisis als altres nounats de l’UCI per determinar si també tenien el bacteri Klebsiella pneumoniae BLEE. Dels 45 pacients ingressats a l’UCI neonatal -entre nounats en situació crítica i altres en semicrítica-, vuit són portadors del bacteri, però de moment no presenten símptomes de cap infecció. Normalment, cada quinze dies, l’hospital realitza frotis rectals als prematurs ingressats per saber si son portadors d’algun bacteri resistent.
La subdirectora assistencial de Vall d’Hebron ha assegurat que la neteja a l’UCI de neonatologia és “estricta” i “molt protocolitzada”. La doctora Cebrián ha assegurat que l’hospital no havia tingut coneixement de cap queixa de les famílies dels nounats que van morir fins que mitjans de comunicació han publicat la notícia de les dues morts.
El Defensor del Pacient demana a Fiscalia que investigui
L’associació el Defensor del Pacient ha demanat a la Fiscalia Superior de Catalunya que obri una investigació per l’actuació de l’hospital després d’aquestes dues morts a l’UCI de Neonatologia. El Defensor del Pacient va conèixer els fets per un escrit d’una de les famílies d’aquests nadons, que qüestionaven la manera de procedir del centre.