El líder de Vox, Santiago Abascal, ha anunciat que el seu partit recorrerà la sentència del judici de l’1-O perquè no hi ha hagut una condemna per rebel·lió. En aquest sentit, considera que el Suprem ha qualificat els fets que van tenir lloc a Catalunya la tardor de 2017 només com un “tumult de carrer”. Segons Vox a Catalunya hi ha un “cop d’estat viu” i per això es demostra que la rebel·lió és permanent, tant per part del Govern, com per part de Carles Puigdemont i els CDR detinguts. Segons el partit de la ultradreta, el Tribunal Suprem ha perdut amb la sentència una “oportunitat històrica” per llençar un missatge de confiança cap al poder judicial a tots els espanyols.
Abascal també ha criticat al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per haver “aplaudit” de seguida la sentència. Així mateix, el líder del partit ultradretà s’ha mostrat preocupat pel fet que davant les condemnes als presos polítics aquests puguin ser posats en llibertat a curt termini en virtut de l’aplicació d’un tercer grau penitenciari.
Vox té previst estudiar al detall la sentència i presentar reurs en breu. Abascal també ha acusat al PP i al PSOE de portar temps “amagant-se darrera els tribunals” per no afrontar “l’amenaça separatista” i ha dit que amb aquesta covardia tenen una “greu responsabilitat” en el clima de “debilitat de les institucions de l’Estat”.
La fiscalia diu que, d’entrada, no es planteja recórrer la decisió del Suprem
La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, ha mostrat “respecte i acatament” cap a la sentència del Tribunal Suprem que condemna per sedició els nou presos polítics, i no per rebel·lió tal com demanava el ministeri públic. Segons Segarra, acatar la sentència ha de “contribuir a garantir la convivència ciutadana” i ha celebrat que la resolució de l’alt tribunal “declara provats uns fets que coincideixen substancialment amb la nostra acusació” per molt que condemni pel delicte que defensava l’advocacia de l’Estat. En roda de premsa aquest dilluns a la seu de la fiscalia, Segarra ha afirmat que d’entrada no es plantegen recórrer la decisió perquè primer han d’estudiar la sentència. Tanmateix ha insistit que “vincula a tothom” i ja és ferma. D’altra banda, la fiscal general de l’Estat ha confiat que Institucions Penitenciàries “actuarà d’acord amb la legalitat” però avisa que si no estan d’acord amb el règim penitenciari dels nou empresonats, “formularà els recursos oportuns”.
Segarra ha tret pit del fet que la causa “es va iniciar per una querella” de la fiscalia, que “des del principi” va valorar “la gravetat del que estava succeint”. La fiscal general de l’Estat ha reconegut la tasca dels fiscals que han participat en aquest procediment i ha reiterat “el compromís de la fiscalia amb la defensa de l’ordre constitucional”. “Allò important és que recull la major part de l’exposició de fets que van fer els fiscals durant el judici oral”, ha dit Segarra, que ha assegurat que la fiscalia “està satisfeta” del paper que ha tingut. “La sentència reconeix l’existència d’episodis de violència”, ha remarcat, i admet “que el delicte de sedició pot incloure els fins de la rebel·lió”. La fiscal general de l’Estat ha dit que estaran atents al tractament penitenciari que tinguin els condemnats amb penes de presó i ha afirmat que valoraran “cas per cas” si cal recórrer el règim penitenciari que s’acordi per cadascun.
Sobre la reactivació de les euroordres, Segarra ha afirmat que encara estaven analitzant si demanar que es reactivin. Poc després, s’ha fet públic que el jutge d’instrucció de la causa, Pablo Llarena, ha reactivat la petició d’extradició contra Carles Puigdemont.