Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

Villarejo assegura que l’Operació Catalunya es va dissenyar “des de les entranyes de la presidència del govern” de Rajoy

L'excomissari de la Policia Nacional diu que la dirigia el CNI

|

- Publicitat -

L’excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo ha assegurat que l’Operació Catalunya es va dissenyar “des de les mateixes entranyes de la presidència del govern” espanyol, aleshores en mans de Mariano Rajoy. Segons Villarejo, l’Operació Catalunya estava “dirigida” pel CNI, i “fonamentalment es tractava d’evitar que una part ben organitzada i estructurada d’Espanya, que era Catalunya, mantingués la possibilitat d’independitzar-se”. En una compareixença a la comissió d’investigació de la trama al Congrés aquest dimecres a la tarda, Villarejo ha dit que la “va tirar endavant l’aleshores vicepresidenta del govern espanyol”, Soraya Sáenz de Santamaría.

Publicitat

L’exvicepresidenta era qui tenia les competències del CNI, i a banda dels serveis secrets, la van executar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Villarejo també ha explicat que parlava de l’Operació Catalunya i rebia instruccions del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, però que principalment parlava amb altres alts càrrecs del Ministeri. L’excomissari ha explicat que també “col·laborava” l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal.

Villarejo també ha explicat que parlava de l’Operació Catalunya i rebia instruccions del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, però que principalment parlava amb altres alts càrrecs del Ministeri. L’excomissari ha explicat que també “col·laborava” en l’operació l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal.

“Ajudava perquè entenia que era una operació d’Estat per evitar la independència”, ha dit. L’excomissari ha explicat que no recorda si va parlar directament de la qüestió amb Rajoy o si va ser a través de de Cospedal. Villarejo també ha explicat que li “consta que el CNI tenia contínues relacions amb dirigents del PP a Catalunya”.

Assenyala la desapareguda CiU

Villarejo també afirmat que l’exdirigent d’Unió Josep Antoni Duran i Lleida tenia “excel·lents relacions” amb el CNI. A més, l’excomissari ha explicat que el 2011 comença a rebre informació sobre empresaris catalans que comencen a queixar-se perquè CiU passa a demanar comissions del 7% en lloc de l’habitual 3% amb la justificació “que calia preparar la independència” i ha assenyalat el “clan Pujol”.

Segons Villarejo, l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol continuava sent “el líder espiritual” en aquest espai polític, però ha explicat que el també expresident del Govern Artur Mas era un “objectiu fonamental” de l’Operació Catalunya.

Insisteix en el 17-A

L’excomissari ha tornat a insistir en el fet que “no es va alertar” del risc d’atemptat el 17-A i que es va utilitzar per “pressionar Catalunya”. “Podrien haver dedicat més temps i esforç a evitar aquest tema”, ha dit Villarejo, en relació amb el CNI i ha afirmat que el 2015 ja tenia informació sobre l’imam de Ripoll.

Et pot interessar  Villarejo assegura que els atemptats del 17-A es podrien haver "evitat" avisant els Mossos: "Ho mantindré tota la vida"

Urnes de l’1-O

Villarejo ha qüestionat que les forces de seguretat espanyoles no trobessin les urnes de l’1-O. “No van trobar les urnes perquè no van voler”, ha afirmat. Segons l’excomissari, “les van trobar i les van deixar funcionar” per una qüestió de “folklore”. “Interessa que de tant en tant hi hagi una mica de moviment”, ha afirmat. Villarejo també ha criticat que les forces de seguretat empressin violència per aturar les votacions.

Fons reservats i rei emèrit

Villarejo ha assegurat que l’exdirector del CNI Félix Sanz Roldán viatja cada dos mesos a Abu Dhabi per visitar el rei emèrit i “arreglar els problemes econòmics” que tenen. L’excomissari ha fet referència a “comptes opacs” derivats de desviació de fons reservats.

Menció a Sandro Rosell

Villarejo ha afirmat que no va participar en la detenció de l’expresident del FC Barcelona Sandro Rosell i ha afirmat que, de fet, en una nota d’intel·ligència el va descartar com a element independentista que calgués incloure en l’operació. Rosell s’ha querellat contra Villarejo per aquesta operació i l’excomissari està citat el pròxim 26 de maig al jutjat d’instrucció 13 de Madrid.

Segons l’excomissari, no va participar en el cas de Rosell perquè la magistrada Carmen Lamela només va voler treballar amb membres de la Guàrdia Civil i del CNI i gent de l’Opus Dei. “Després va ser ella qui va decretar el meu ingrés a presó”, ha subratllat.

Altres comentaris de Villarejo

Durant la compareixença, Villarejo ha fet altres comentaris d’opinió personal que van més enllà de l’Operació Catalunya. L’excomissari ha afirmat que en les pròximes eleccions generals votarà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè és el cap de l’executiu “més valent” que hi ha hagut. L’excomissari ha assegurat que prefereix treballar amb el PSOE que amb el PP, perquè són “més seriosos”. També ha afirmat que Andorra és un país de “contrabandistes”.

Ampliar els compareixents

La comissió d’investigació es tornarà a reunir dimecres que ve per votar la possibilitat d’ampliar la llista de compareixents després d’haver acordat un canvi en el sistema de votació. Es votaran els noms que es vulguin afegir un a un i no per blocs de compareixents proposats per cada partit, com s’havia fet fins ara. La manca d’acord entre PSOE i Unides Podem va portar a aprovar únicament una llista amb dos noms, Villarejo i l’exmàxim accionista de Banca Privada d’Andorra (BPA).

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut