Vilaweb celebra 25 anys aquest 2020, i ho fa mirant al futur. El diari degà de la premsa digital a Catalunya ultima una renovació, amb el projecte Vilaweb25, per aprofundir en el seu model periodístic “ampliant la perspectiva global” de la informació i la relació de proximitat amb els lectors i els seus vora 19.000 subscriptors. La celebració inclou també una sèrie d’activitats commemoratives, com la publicació del llibre d’estil a Edicions de 1984, una exposició al Palau Robert de Barcelona sobre els canvis en el periodisme i el país en el darrer quart de segle i un congrés internacional sobre periodisme digital. A causa de la crisi de la Covid-19, bona part d’aquests projectes han restat ajornats fins “tan aviat com sigui possible”.
Vilaweb va néixer l’any 1995, de la mà d’Assumpció Maresma, Joan Subirats i Vicent Partal. Inicialment s’anomenava Infopista, i era un directori on s’agrupaven totes les pàgines en català de la xarxa d’internet, aleshores incipient. Amb els anys es va anar consolidant com a mitjà digital amb contingut propi, i avui és un dels degans de la informació a la xarxa, el primer en català, amb una plataforma informativa multimèdia vint-i-quatre hores el dia.
La capçalera també va ser pionera en la creació d’una comunitat de lectors i subscriptors. Avui compta amb 18.000 subscriptors, que contribueixen al funcionament i al sosteniment econòmic del diari. El diari ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Periodisme i el Premi Ciutat de Barcelona de Periodisme. Però durant anys, el diari no trobava vies de finançament i va existir com a directori d’informacions de tercers i fins i tot va treballar en la creació de webs de tercers, fins que l’any 2004 va abraçar el model actual de publicació (i de finançament), ha recordat Vicent Partal aquest dijous.
Els detalls el projecte Vilaweb25 es concretaran a partir d’aquest vespre i demà divendres, -“a través d’una editorial i petits canvis”, segons ha avançat Partal- coincidint amb el 25è aniversari de la primera aparició a la xarxa d’aquell directori d’adreces de mitjans amb què va treure el cap a una xarxa aleshores molt desconeguda i “primitiva”.
Més enllà d’aquesta renovació periodística, la celebració dels 25 anys també inclou una sèrie d’activitats commemoratives, com la publicació del llibre d’estil a Edicions de 1984, una exposició al Palau Robert de Barcelona sobre els canvis en el periodisme i el país en el darrer quart de segle i un congrés internacional sobre periodisme digital. És clar que, a causa de la crisi per la Covid-19, bona part d’aquests projectes han restat aturats, però es reactivaran “tan aviat com sigui possible”.
A més, durant el proper cap de setmana Vilaweb publicarà vídeos antics, es repassarà la història del diari, i oferirà un recull de fotografies curioses d’aquests vint-i-cinc anys d’història. D’altra banda, arrencarà una campanya per a demanar als lectors que expliquin històries relacionades amb el diari enviant un correu. “D’aquesta manera volem completar la nostra història amb les experiències i vivències dels lectors i subscriptors, aquells que feu possible que hàgim arribat fins ací”, demanen.