Laura Vilagrà, consellera de la Presidència del Govern, ha destacat aquest divendres des de Perpinyà el paper “fonamental” de la Casa de la Generalitat a la Catalunya Nord. Vilagrà ho ha dit en el marc de la commemoració del vintè aniversari de l’ens. Fonts de l’executiu català han afirmat que l’acte ha posat de manifest “la complicitat i la cooperació entre els catalans del nord i del sud”. La consellera ha remarcat que “el paper que juga la Casa de la Generalitat és fonamental” i ha agraït l’esforç que han fet per aconseguir-ho totes les persones involucrades en la feina feta durant aquestes dues dècades. També ha indicat que la institució ha servit per “consolidar un espai comú” a banda i banda de la frontera.
La Casa de la Generalitat és un pont entre comarques del Nord i del Sud per promoure una cooperació articulada en tres grans eixos: la difusió de la llengua i de la cultura catalanes, el suport als projectes transfronterers de proximitat i la promoció econòmica així com les relacions institucionals.
L’objectiu de la representació és, segons Vilagrà, “establir un marc de reciprocitat que vagi més enllà de la cultura i arribi a tots els àmbits d’interès dels diferents territoris dels Països Catalans”. En aquest sentit, s’ha referit a l’Àrea Funcional de l’Espai Català Transfronterer (EsCaT) com a eina per consolidar les relacions transfrontereres, cohesionar el territori i fer-lo més sostenible.
Durant l’acte, la titular de la Presidència ha reivindicat el català i la cultura catalana i ha refermat el suport institucional del Govern per fer front als “atacs de censura” dels governs estatals de dreta i extrema dreta als territoris dels Països Catalans. Ha recordat, per exemple, la censura judicial per parlar català als plens dels ajuntaments de la Catalunya Nord i ha reivindicat que el Govern reacciona i dona respostes “amb fermesa i convicció”. Segons la consellera, la llengua catalana és l’eix troncal de la construcció nacional compartit. “La defensarem fins al nostre darrer alè”, ha reiterat.
En el marc de l’acte Vilagrà ha atorgat el Premi Carles de Llar a Miquela Valls per la trajectòria professional i els anys de dedicació, de recerca i divulgació en l’àmbit de la llengua i literatura catalanes a la Universitat de Perpinyà. La guardonada, fundadora i antiga presidenta de l’associació Aplec, ha expressat la “satisfacció de guardar la constància del català”, i ha considerat “una victòria” que la gent “et parli en català”, després d’haver invertit l'”anormalitat” de parlar francès a la seva joventut en lloc de parlar català.