L’odi contra els catalans i catalanes continua a l’ordre del dia. La ‘Crema del Judes’ al poble d’Alfaro, a La Rioja, s’ha convertit un any més en una exhibició impune de catalanofòbia disfressada de tradició popular. Un acte que la televisió pública espanyola RTVE s’ha afanyat a retransmetre com a anècdota, amb la periodista fins i tot rient, contribuint així a legitimar l’odi i l’estigma dels espanyols contra els catalans independentistes. Concretament, mentre els habitants del poble cremaven un ninot amb la cara de Puigdemont i simbologia del moviment independentista català, la periodista explicava amb un somriure a la cara que la festa serveix per “acabar amb el traïdor, expulsar el mal i purificar l’ambient”.
La suposada tradició del poble de La Rioja és un acte de “purificació”, el qual consisteix a cremar ninots que representen traïdors i mals diversos que es volen deixar enrere durant la Setmana Santa. Enguany, l’acte de purificació ha consistit a cremar un ninot amb la cara del president exiliat Carles Puigdemont, que estava col·locat en un vaixell amb una estelada pintada i etiquetat amb el malnom “Cocomocho”, popularitzat per Federico Jiménez Losantos. Al costat del ninot de Puigdemont s’hi podia veure també una ikurriña i un altre ninot amb la cara d’Aitor Esteban, portaveu del PNB, un gest que deixa clar que l’objectiu no és simbòlic ni casual: assenyalar, demonitzar i incitar a l’odi cap als polítics independentistes catalans i bascs.
En la localidad riojana de Alfaro, sus calles acogen la llamada “Quema de Judas”.
Un centener de peleles arden en una fiesta considerada de Interés Turístico Regional.
Lo cuenta Celia Maestro.#Canal24Horas
🔹 https://t.co/0Ix6dDs3KF pic.twitter.com/VF1fXpjsI7
— RTVE Noticias (@rtvenoticias) April 20, 2025
Aquesta, però, no és la primera vegada que el poble d’Alfaro celebra tan lamentable espectacle. De fet, són tan poc originals que ja van fer-lo el 2018 i el 2023, i ara també el 2024. La imatge de Puigdemont ja havia estat cremada en aquest poble, tot i que en l’anterior ocasió també van cremar-se les imatges Clara Ponsatí i Toni Comín. Tanmateix, el fet que RTVE dediqui un espai informatiu probablement important a mostrar aquesta suposada tradició sense cap context crític, ni condemna a la catalanofòbia, ni matís, frega la complicitat. La periodista no només no qüestiona el contingut d’aquesta “tradició”, sinó que ho presenta amb un to còmplice, gairebé burleta, fent-se ressò d’un acte que en qualsevol país democràtic seria inacceptable en una televisió pública.