Tomàs Molina ha estat el convidat especial de la vetllada i s’ha encarregat de fer intervencions de context científic
El tradicional Concert de Sant Esteve, que enguany ha celebrat 110 anys, ha omplert aquest dimarts al vespre el Palau de la Música per fer un homenatge a les nadales. El concert, presentat per Laura Rosel i concebut en un format televisiu, ja que s’ha retransmès en directe per TV3, ha comptat amb una primera part dedicada a les nadales i les efemèrides i una segona en què s’ha parlat sobre el solstici d’hivern. L’Orfeó ha volgut retre homenatge a Pau Casals, amb motiu del cinquantè aniversari de la seva mort, i també a Domènech i Montaner, arquitecte del Palau de la Música, que enguany fa cent anys que va morir. El convidat especial del concert ha estat Tomàs Molina, que s’ha encarregat de fer petites intervencions de context científic.
VÍDEO. Un concert de Sant Esteve dedicat a la injustícia espanyola @LaRepublicaCat pic.twitter.com/PHUenZcnWP
— Joan Puig Cordon (@joanpuig) December 26, 2023
El concert ha arrencat a les set del vespre -i ha durat dues hores- amb una estrena, un nou arranjament de la cançó ‘Oh Jesús de ma infantesa’ per part de Josep Ollé. Els cors d’infants i joves de l’Orfeó han estat els encarregats de posar-la en escena sota la direcció de Glòria Fernández. Seguidament, Xavier Puig ha estat l’encarregat de fer un nou arranjament de la ‘Nova cançó del desembre congelat’, interpretat pel cor de cambra. De fet, al llarg del concert s’han pogut escoltar fins a set estrenes com la de la compositora catalana Mariona Vila, que ha arranjat la tradicional cançó ‘L’anunciació dels pastors’.
VÍDEO el Cant de la Senyera dedicat a la injustícia espanyola @LaRepublicaCat pic.twitter.com/ZPYtAePugc
— Joan Puig Cordon (@joanpuig) December 26, 2023
El toc de color l’han posat els petits i mitjans de l’Orfeó amb la cançó ‘Nadal en banyador’, de Francesc d’Assis Pagès, per continuar amb l’estrena de ‘La Pastora Catarina’, la tradicional Nadala que ha estat arranjada per Elisenda Fàbregas i acompanyats pel Quartet Cosmos. El cor jove de l’Orfeó ha fet una original posada en escena d’una de les nadales més divertides i alegres del repertori nadalenc, ‘Allà sota una penya’. Han cantat a capella l’arranjament de la cançó que ha fet Salvador Mas, exdirector de l’Orfeó Català.
El concert de Sant Esteve també ha volgut fer un viatge en el temps, passant per clàssics com ‘El Messies’ de Händel o l’oratori ‘Elias’ de Mendelssohn, però també per diferents continents amb la posada en escena de l’obra ‘The Ground’ d’Ola Gjeilo, un noruec resident als Estats Units i que ha estat el compositor resident al Palau de la Música aquesta temporada. Una peça que s’ha dedicat a la memòria de Marta Juanola, cantaire de l’Orfeó que va morir el mes de novembre passat. El viatge a través dels continents ha passat també per Singapur i els integrants del cor infantil de l’Orfeó s’han convertit en titelles per interpretar ‘A puppet’s dream’, del compositor Darius Lim.
Homenatge a Pau Casals i Lluís Domènech i Montaner
El concert també ha volgut dedicar una part a les efemèrides i ha fet un homenatge a Pau Casals, que enguany es commemora el cinquantenari de la seva mort, i a Lluís Domènech i Montaner, l’arquitecte del Palau de la Música, que enguany se celebra el centenari de la seva mort. En aquest sentit, s’han interpretat tres fragments de l’oratori ‘El Pessebre’ de Pau Casals. Per acabar l’homenatge, s’ha interpretat ‘Glòria a Déu’, en què s’han unit les veus de tots els joves i adults dels cors de l’Orfeó i el Cor de Cambra del Palau per cantar a favor de la pau al món.
El compositor noruec Ola Gjeilo ha estat l’encarregat d’obrir la segona part del concert amb una versió minimalista de ‘La nit de nadal’, interpretada pel cor de cambra. En aquesta segona part s’ha pogut escoltar dues estrenes: ‘Tempest’ d’Ekrem Eli Phoenix per part del cor de noies de l’Orfeó i també ‘Les quatre estacions’ de Jordi Cornudella que ha estat interpretat pel cor de noies i el cor jove de l’Orfeó, l’Orfeó Català i el cor de cambra del Palau.
El meteoròleg Tomàs Molina ha estat el convidat especial del concert i s’ha encarregat de fer petites intervencions de context científic sobre la nit de Nadal, l’estel que guiava els Reis cap a ponent o la importància de la llum de la lluna. Per exemple, Molina ha desvetllat que la primera ciutat de Catalunya que va tenir llum va ser Girona fa 137 anys.
El concert ha finalitzat com és tradició amb ‘El cant de la senyera’, l’himne de l’Orfeó Català, amb tots els cors reunits a l’escenari i amb la participació del públic que s’ha posat dempeus i s’han desplegat diverses estelades i s’han sentit crits d”independència’. Abans però, s’ha estrenat ‘Un ram de nadales’, de Joan Vives. Com a bis s’ha fet ‘El noi de la mare’, amb un arranjament d’Albert Guinovart, amb ell mateix al piano a l’escenari.