L’activista i fundador de WikiLeaks, Julian Assange, serà jutjat el pròxim dimarts davant la justifica britànica, que decidirà si l’extradeix als Estats Units d’Amèrica, on l’espera una condemna de 175 anys de presó per haver revelat els crims de guerra perpetrats pels EUA. El que molta gent desconeix, o potser ha oblidat, és que l’Estat espanyol va estar implicat en la persecució política contra Assange. Davant l’imminent judici, la plataforma Octuvre ha publicat dos vídeos on recorden la responsabilitat de l’Estat espanyol en la detenció d’Assange, i aprofita per cridar les persones a concentrar-se en suport de l’activista demà dimarts.
Octuvre se centra principalment en l’atac que els EUA van dur a terme el 2003 contra l’Hotel Palestina de Bagdad, que allotjava principalment periodistes, i que va provocar la mort de dues persones, una d’elles el càmera de Tele5 José Couso. Tot i que el govern espanyol d’aleshores, liderat per José Luis Zapatero, va donar suport a la família de Couso per tal que es fes justícia, les filtracions de WikiLeaks van revelar com el mateix govern del PSOE estava ajudant els EUA a frenar la investigació.
L’ambaixada estatunidenca, que volia paralitzar el procés judicial a tot preu, va pressionar directament tant el govern com el poder judicial espanyol, amb la col·laboració de ministres socialistes i fiscals. “Els ministres espanyols treballen perquè no prosperin les ordres de detenció internacional contra els militars” escrivia l’ambaixador estatunidenc Eduardo Aguirre en un telegrama secret a Washington, referint-se a l’exministre de Justícia Fernando López Aguilar, l’exvicepresidenta Fernández de la Vega i l’exministre d’exteriors Miguel Ángel Moratinos.
“El govern ajuda entre vestidors (…) els ministres han d’anar amb compte mentre miren d’influir a la judicatura. Però per no agreujar la situació, els líders governamentals han de mostrar en públic el seu respecte pel treball independent dels tribunals” escrivia en un altre telegrama. La publicació dels documents i telegrames secrets feta per WikiLeaks va propiciar que la família de José Couso interposés una denúncia contra el Govern del PSOE.
Octuvre recorda que després de 9 anys tancat a l’ambaixada de l’Equador a Londres, el govern de Quito va permetre que la policia anglesa detingués a Assange just després que aquest hagués mostrat el seu suport al moviment independentista català. Assange va referir-se a l’independentisme català i la seva determinació per a dur a terme un referèndum com “el canvi més profund de relació entre la població i l’estat a Europa des de la caiguda del Mur de Berlín”.
“No podem permetre que el govern espanyol torni a mirar cap a una altra banda davant els crims de guerra i la persecució a qui els destapa” reflexiona Marta Siibina