El referèndum de l’1-O del 2017 va marcar un abans i un després tant a la història de Catalunya com a la de l’Estat espanyol, no només per la determinació del poble català a exercir el seu legítim dret a l’autodeterminació, sinó que també, lamentablement, per les terribles imatges de les càrregues policials contra els pacífics votants que els agents policials espanyols van protagonitzar. D’aquests fets han passat sis anys, però encara són molt poques les persones de l’àmbit cultural o artístic que condemnen públicament la violència policial exercida aquell dia.
L’actor català Oscar Jaenada, que el 2006 va guanyar el premi Goya a millor actor protagonista pel seu paper protagonista a la pel·lícula ‘Camarón’, ha parlat sense embuts sobre els sentiments que va tenir el dia de l’1-O. Durant una entrevista per a promocionar la seva última pel·lícula, estrenada al Festival de Sitges, Jaenada ha donat una magistral lliçó a l’espanyolisme que encara no ha arribat a entendre ni a empatitzar amb el patiment que milions de catalans van sentir aquell dia.
“Jo soc català, i seré tota la meva vida català. Aquí -a Catalunya- hi ha un problema, que plantejo com un matrimoni, perquè Catalunya i Espanya no han estat unides sempre” exposa l’actor. “Hi ha un problema i de cop es volen separar, i hi ha dues opcions: o separar-se perquè una de les dues parts no vol seguir o, com va passar l’1 d’octubre, portar un vaixell de Piolín ple de policies nacionals a donar hòsties a gent de casa meva, del meu poble”.
L’actor exposa que amb aquesta actuació policial, l’únic que va aconseguir l’Estat espanyol és que “tot català amb dos dits de front es fes independentista”. Tal com ho veu Jaenada, l’1-O va ser un episodi de “maltractament en tota regla” per part de l’Estat espanyol, i calia un exercici d’empatia per part de la resta d’espanyols.
“Crec que s’hauria de fer un exercici d’empatia i veure com tots els catalans havien d’escoltar el ‘A por ellos’, que va ser molt dur com a català” continua l’actor. L’intèrpret també rebat el principal argument de l’espanyolisme, que consisteix a repetir una vegada i una altra que els catalans “volen trencar Espanya”, comparant-ho amb el divorci d’un matrimoni. “Jo crec que quan una parella es divorcia, el que no vol sempre diu a l’altre que vol trencar-ho tot. No, no ho vull trencar tot, el que vull és una vida sense tu perquè amb tu no em va bé”.
“Jo només soc actor. En l’àmbit personal, però, sí que em va fer molt mal aquell dia. Vaig plorar a casa meva veient com aquells policies pegaven a la meva gent” conclou Jaenada.
❤️🫶🏽 @oscarjaenada
Ningú oblidarà mai aquest dia. pic.twitter.com/2B2CXu6vQf— ✨Tsarina_nu✨ (@tsarina_nu) October 9, 2023