Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

VÍDEO | La Policia Local de Mataró sense voler admet haver incomplert la normativa lingüística en el cas de la veïna multada per parlar català

La Policia Local de Mataró va multar de forma arbitrària una veïna que només volia ser atesa en català, i ara admet haver-li suggerit que "parlés en castellà"

|

- Publicitat -

El passat mes d’abril, l’ONG del català Plataforma per la Llengua va fer públic el cas d’una veïna de Mataró que va ser triplement discriminada per parlar en català, i, finalment, multada per la Policia Local de Mataró, que va acollir-se a la Llei Mordassa. Ara, l’entitat fa públic el vídeo del judici, en el qual l’agent que va atendre-la queda retratat en admetre, sense voler, que van multar-la de forma arbitrària perquè els que incomplien la normativa lingüística eren els mateixos agents.

Publicitat

La primera discriminació que va patir la mataronina va ser a una botiga on van negar-se a atendre-la en català i on, a més a més, van exigir-li parlar en castellà. Després a mans de la policia, que va menystenir la discriminació lingüística patida suggerint-li que la solució era parlar en castellà. A la comissaria no només continuaven parlant-li en castellà, sinó que la van tractar malament, escridassant-la i amenaçant-la, i fins i tot donant cops a la taula, provocant-li un atac d’ansietat. Les imatges del dia que la dona va acudir a la comissaria van ser eliminades, malgrat que la víctima havia demanat que es conservessin.

La tercera discriminació va ser per part de l’Ajuntament de Mataró, que va fer-li arribar dues multes per un valor total de 500 euros, després que hagués acudit a la comissaria. Les multes, de 300 € i 200 €, estaven justificades per “desobediència a l’autoritat” i “obstrucció dels serveis públics”, uns delictes molt similars als que recull la Llei Mordassa.

Durant el judici, que s’ha celebrat després que la víctima recorregués les sancions, un dels agents admet haver-li suggerit a la dona que parlés en castellà. Amb aquesta senzilla declaració, l’agent admet de forma involuntària que és ell mateix el que vulnera el dret d’opció lingüística de la ciutadana (i, per tant, l’oficialitat del català prevista a la Constitució espanyola) i el Reglament per a l’ús de la llengua catalana de l’Ajuntament de Mataró, no només dirigint-se a la víctima catalanoparlant en castellà tota l’estona, sinó també intentant imposar-li la llengua castellana.

Et pot interessar  El SAGA supera els 8.000 visitants en la tercera edició i es consolida com el saló en català de referència de videojocs
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut