Els Mossos d’Esquadra han desallotjat aquest dimarts al migdia els concentrats davant les portes de la Fiscalia Superior de Catalunya, al carrer Pau Claris, entre els carrers València i Mallorca de Barcelona. Ho han fet després que els encapsulessin i els concentrats responguessin a aquesta acció seient a terra. Els agents han començat a desallotjar els manifestants un a un, els identificaven i els feien allunyar-se d’aquesta zona. Entre les consignes que han cantat els manifestants hi ha les de ‘Llibertat presos polítics’, ‘No us mereixeu la senyera que porteu’, ‘El vostre conseller és a la presó’ o ‘Miquel Buch dimissió’. Els agents han deixat per al final el diputat de la CUP, Carles Riera, que ha hagut de ser aixecat per mans i peus i ha rebut aplaudiments entre els concentrats. Cap a dos quarts de tres, l’acció s’ha desconvocat i s’ha restablert el trànsit al tram tallat.
L’acció, convocada pels CDR, pretenia fer una ”ocupació simbòlica” de la Fiscalia Superior, com a representació del ”oder judicial”. Així ho ha explicat Adriana Roca, portaveu d’Arran, que ha afegit que cal que els judicis ”no passin amb normalitat” per la qual cosa considera necessària ”la mobilització i la desobediència”, que per Roca van ”permetre” l’1-O. Laia Casas, portaveu de SEPC i Alcem-nos ha afegit que amb el judici ”s’està jutjant a tot el poble de Catalunya i al nostre dret d’autodeterminació”. Per això, ha reivindicat que ”ho tornaríem a fer totes les vegades que sigui necessari”.
L’ocupació però, no ha estat possible perquè els Mossos d’Esquadra han blindant l’entrada de l’edifici. Els manifestants han penjat una pancarta amb el lema ”contra la repressió, desobediència” que han arrencat els agents quan han iniciat l’acció per desallotjar-los. Entre els concentrats hi havia gent de totes les edats tot i que majoritàriament eren joves i s’han assegut a terra per fer ”resistència pacífica”. Els agents els han fet aixecar un a un. Només els qui oferien més resistència , els agents han acabat agafant-los pels braços i per les cames.
Els Mossos són davant la porta de la Fiscalia Superior de Catalunya i s’emporten manifestants un a un: pic.twitter.com/dyV5SzjpUW
— Àlex Tort (@alextortsagues) 12 de febrer de 2019
L’advocat de Forn demana que se citi Zoido i la causa s’acumuli amb la de Trapero a l’Audiència Nacional
L’advocat de l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, Javier Melero, ha insistit durant la seva intervenció en el tràmit de qüestions prèvies del judici pel procés independentista al Tribunal Suprem en la necessitat que se citi com a testimoni qui va ser ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, en el moment que es van produir els fets que s’estan jutjant.
També ha demanat que aquest procés s’acumuli al que s’ha instruït a l’Audiència Nacional contra els comandaments dels Mossos d’Esquadra per la seva actuació durant l’1-O. Segons el parer d’aquest lletrat es tracta d’una testifical “imprescindible”, perquè l’exministre del PP va intervenir el passat 18 de gener durant més d’una hora en la Comissió d’Interior del Senat i hi va exposar un extens informe sobre l’activitat de tots els cossos policials el mateix 1 d’octubre -data del referèndum- i també sobre els fets que van tenir lloc els dies anteriors.
La importància d’aquestes dades per a aquesta part rau en què Forn, per a qui es demanen 16 anys de presó, està acusat d’un delicte de rebel·lió per l’actitud omisiva dels membres de la policia autonòmica de Catalunya, segons els escrits de les acusacions. Aquest aspecte de “violència potencial”, de connivència amb el poder polític mitjançant la connexió imprescindible de Forn com a conseller d’Interior, constituiria la principal acusació contra el seu client, segons Melero.
Per aquest motiu veu necessari que aquesta causa s’acumuli amb la que també ha acabat d’instruir-se a l’Audiència Nacional, també per rebel·lió, contra l’exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero i altres responsables del cos policial autonòmic. D’altra banda, l’advocat de Forn denuncia en aquest tràmit que respecte al seu client s’han produït vulneracions del dret amb totes les garanties i tutela judicial efectiva. “No podem estar d’acord amb l’aplicació de la rebel·lió en aquest cas concret”, ha afirmat, per afegir que les acusacions contra l’exconseller de Forn es fonamenten només en atestats policials que només poden valorar-se com a tals.
En el seu escrit d’acusació, la Fiscalia assegura que Forn va impulsar un operatiu policial perquè l’1-O tirés endavant, malgrat el mandat judicial que s’impedís. De la mateixa manera que Junqueras, indica que Forn va participar en la Junta de Seguretat de Catalunya, en què tots dos van ser advertits de possibles aldarulls violents durant el referèndum.