Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

[Vídeo] Comín desemmascara les mentides del bilingüisme i Dolors Montserrat el talla per parlar català

|

- Publicitat -

Dos minuts és el que ha necessitat Toni Comín per esmicolar els arguments a favor del sistema bilingüe en territoris lingüístics on les dues llengües no gaudeixen dels mateixos privilegis, com és el cas de Catalunya.

Publicitat

L’europarlamentari remarca la necessitat d’abordar el debat “des de la ciència”, és a dir, la sociolingüística i no des de la política. “Només hi ha una manera d’assegurar que la societat catalana continuï sent bilingüe a llarg termini i és que el català sigui la llengua vehicular a l’educació”, ha expressat. Altrament, “el bilingüisme més o menys simètric” que existeix actualment s’anirà transformant en un “bilingüisme asimètric” a favor del castellà.

El categòric discurs de Comín desmunta la trampa dels qui defensen que l’espanyol és la llengua marginada. “L’escola bilingüe és el camí a una societat monolingüe”. Això, com és evident, comporta que el català cada cop sigui més residual, un fet que veu com “el somni del nacionalisme espanyol”. Així mateix, carrega contra “la seva aversió genètica a la diversitat cultural i lingüística”.

A continuació, l’eurodiputat de JxCat comença a parlar en català, llengua no reconeguda a les institucions europees, i la reacció de la presidenta espanyola de la comissió parlamentària, Montserrat Dolors, evidencia que té raó. La també dirigent del PP el talla en sec: “En aquest parlament només hi ha 24 llengües oficials”.

La CE no es mulla

La Comissió Europea aposta per no intervenir en la polèmica sobre la sentència del 25% de castellà a les escoles perquè considera no té “competències” en aquest àmbit. “És un afer intern de l’Estat espanyol, que s’ha de gestionar en línia amb el seu ordre constitucional”, ha dit Rajka Lozo, de la direcció general d’Educació de la CE, en resposta a la presidenta de l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), Ana Losada, que demanava “ajuda” a Europa per poder imposar el castellà a les aules.

Et pot interessar  El gaèlic, última llengua oficial a la UE: 200.000 parlants habituals i 17 anys per assolir un reconeixement a mig gas
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí