Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

Verge defensa que els 116 milions d’euros dels pressupostos per a Igualtat i Feminismes serviran d'”escut antifeixista”

|

- Publicitat -

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha reivindicat que el pressupost del 2023 per al departament que dirigeix és un “escut antifeixista” per “plantar cara a les expressions d’odi”. Així s’ha expressat en la compareixença al Parlament per informar del pressupost del departament després de l’acord entre el Govern i el PSC per aprovar els comptes d’aquest any.

Publicitat

Igualtat i Feminismes té un pressupost de 116 milions d’euros, un 27% més que el del 2022. El departament millorarà la xarxa d’atenció i reparació per a les dones en situació de violència masclista; obrirà un servei especialitzat en violències digitals; reforçarà la xarxa d’atenció a persones i entitats LGBTI+, així com els serveis de primera acollida.

https://twitter.com/taniaverge/status/1621479865349283841

El Departament d’Igualtat i Feminismes preveu comptar aquest any amb 116.141.698 euros quan s’aprovin els pressupostos del Govern. La consellera Verge ha afirmat aquest divendres que són uns pressupostos “al servei de la transformació feminista per a la Catalunya sencera” i per avançar en l'”equitat territorial” dels serveis essencials del departament. També ha recalcat que amb els comptes treballaran per a l”‘eradicació de les violències masclistes” i per construir una “societat més cohesionada i justa”.

La partida que més creix és la dedicada a les polítiques contra les violències masclistes, amb 38,5 milions d’euros, un augment del 26%. D’aquests, 23,1 milions d’euros es destinaran a millorar els serveis d’atenció a les violències masclistes, amb més professionals especialitzats i amb millors condicions laborals. En aquest sentit, s’incrementaran un 10% les tarifes dels serveis de la xarxa especialitzada d’atenció a les violències masclistes.

També s’impulsen serveis com la nova línia 900 900 120, que des de finals del 2022 ha passat d’oferir informació a proporcionar atenció psicològica i assessorament jurídic, i el Servei d’Intervenció en Crisi, que es desplega per tot Catalunya i es pot desplaçar 24 h els 7 dies de la setmana a qualsevol municipi per a l’atenció psicològica presencial a dones que hagin patit violència masclista, segons expliquen des del departament.

A més, la partida inclou l’atenció a les urgències, que es treballa conjuntament amb ajuntaments i consells comarcals, i s’obriran 100 nous pisos d’emergència per a dones en situació de violència masclista per arribar als 374 habitatges. La inversió dedicada serà de 3,5 MEUR.

La xarxa especialitzada amb diferents tipologies de recursos s’ampliarà amb una inversió de 4,8 milions d’euros. S’obriran 7 nous Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) repartits a Catalunya, de manera que es passarà de 17 a 24, amb 3,5 milions d’euros. També s’obrirà un SIE virtual per a l’atenció a les violències digitals, amb un pressupost de 350.0000 euros.

Es posaran em marxa 3 nous serveis tècnics de punt de trobada al Barcelonès Nord, a la Catalunya Central i a l’Alt Pirineu i Aran, amb una inversió de 350.000 euros. El Departament també vol millorar les ajudes i indemnitzacions per víctimes de violència masclista amb una partida de 500.000 euros. D’altra banda, es dedica una partida de 3 milions d’euros a la inserció laboral de les supervivents de violència masclista, treballada amb el Departament d’Empresa.

Et pot interessar  Només 9 pressupostos de la Generalitat en els últims 25 anys s'han aprovat al Parlament abans de l'1 de gener

Per la seva banda, l’Institut Català de les Dones (ICD) tindrà un pressupost de 12,4 milions d’euros. Els comptes també contemplen una partida de 49,6 MEUR per transferir directament als ens locals per garantir el desplegament de les polítiques d’igualtats arreu del territori.

Dret a les cures i a l’equitat menstrual

D’altra banda, el departament destinarà 23 milions d’euros a fomentar el dret a les cures. Serà en el marc de l’estratègia nacional per donar visibilitat a les cures i a la corresponsabilitat i reconèixer-ne el valor.

La consellera ha explicat que se seguiran desenvolupant les polítiques per a garantir el dret a l’equitat menstrual, amb el projecte ‘La meva regla, les meves regles’ com a acció més destacable. Prop de 42.000 joves d’entre 14 i 15 anys de tots els instituts de Catalunya rebran kits gratuïts amb diferents productes menstruals reutilitzables en els propers mesos.

26 MEUR per a polítiques d’igualtat de tracte i no-discriminació

El pressupost destinat a les polítiques d’igualtat de tracte, no-discriminació i acollida s’incrementa en un 31% respecte al 2022 i arriba als 26 milions d’euros.

Destaca la partida per als serveis d’acollida, de 10 milions d’euros, per impulsar un nou model d’acompanyament. També s’ha previst una partida addicional d’1 milió d’euros per a mesures específiques destinades a persones que es troben en situacions d’irregularitat administrativa sobrevinguda. Es destinarà 1 altre milió a combatre la irregularitat administrativa en sector del treball de la llar i les cures.

D’altra banda, els comptes del 2023 destinaran 3,7 milions d’euros al finançament de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral (SAI) LGBTI+.

Alguns grups veuen mancances en les mesures pressupostades

En el torn de paraula dels grups parlamentaris, la diputada socialista Gemma Lienas s’ha mostrat satisfeta de l’acord de pressupostos però ha demanat més transparència al departament. Susanna Segovia, dels comuns, creu que són uns “bons pressupostos” en Igualtat i Feminismes però els veu insuficients en algunes àrees, com immigració. Per la seva banda, Jenn Díaz, d’ERC –partit del Govern-, ha lamentat que durant les negociacions amb les altres formacions les polítiques d’Igualtat i Feminismes no hagin estat sobre la taula com un element de debat central.

Ester Vallès, de Junts, ha incidit en la importància de l’equitat territorial i la diputada de la CUP Basha Changue creu que les propostes presenten mancances com en polítiques antiracistes. Anna Grau, de Cs, ha expressat un “escepticisme moderat” davant les mesures plantejades. Isabel Lázaro, de Vox, veu en els comptes un “malbaratament de recursos públics” per a projectes “delirants”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí