L’activista andorrana Vanessa Mendoza Cortés ha declarat des dels jutjats a la Batllia que se l’està “renyant” per la seva participació, l’any 2019, en el Comitè de l’ONU per a l’eliminació de la discriminació envers la dona, des d’on va denunciar la penalització de l’avortament al Principat.
Mendoza està acusada pel govern andorrà de desprestigiar a l’executiu i les institucions del país per aquelles declaracions, malgrat que el Consell d’Europa ha advertit que el judici soscava la seva llibertat d’expressió.
De fet, aquest ha estat el punt clau de la sessió, que s’ha dedicat a analitzar si les expressions que recull l’informe de la presidenta de l’associació Stop Violències s’emparen en aquest dret. “La llibertat d’expressió és un dret reconegut en un lloc privilegiat a la Constitució andorrana”, ha remarcat l’advocat de l’activista, Miquel Bellera, com recull 324.
Andorra es justifica
Davant la pressió internacional, el govern andorrà ha emès un comunicat on nega que la denúncia sigui contra l’activisme a favor dels drets reproductius i assegura que Mendoza “va acusar falsament i sense proves” els funcionaris dels serveis socials “de forçar noies menors embarassades i sense recursos a tenir els seus fills i donar-los en adopció o de portar a terme retirades massives de menors per motius econòmics”, entre d’altres.
Fa dues setmanes, Mendoza va visitar el Parlament de Catalunya per a llegir una declaració de suport a les defensores pel dret a l’avortament a Andorra, que no va ser aprovada per la manca de suport de Junts i el PSC.
Vanessa Mendoza, activista drets de les dones #Andorra: “Que el que vaig dir no és un delicte ho diu la meva defensa, ho diu Amnistia Internacional i els estàndards internacionals. Les institucions no tenen prestigi, i no es poden “desprestigiar”, això pertany a les persones. pic.twitter.com/0rMIKBkA8s
— Amnistia Internacional Catalunya (@AmnistiaCAT) December 4, 2023