Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

Unió de Pagesos critica les exigències digitals de l’Estat: “Volem produir aliments i no ser uns buròcrates”

Una cinquantena de membres del sindicat agrari llancen papers a la façana de la delegació del govern espanyol

|

- Publicitat -

Unió de Pagesos ha criticat l'”excés de burocràcia” que pateix el sector. Una cinquantena de membres del sindicat agrari s’han concentrat aquest dijous davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona i han tirat papers a la façana per denunciar les exigències digitals per part de l’Estat.

Publicitat

En concret, els pagesos critiquen l’entrada en vigor al setembre del quadern digital d’explotació, un sistema que preveu que els productors hagin de registrar cada mes alguns moviments de manera electrònica. El sector ha assegurat que “no està preparat” per haver d’afrontar la mesura, al mateix temps que ha indicat que pateix bretxa digital. “Volem produir aliments i no ser uns buròcrates”, ha dit el coordinador d’Unió de Pagesos, Joan Caball.

El quadern digital d’explotació agrícola obligarà als titulars de les explotacions a proporcionar electrònicament informació, com ara l’ús de fertilitzants, la comercialització de la collita o detalls sobre els sistemes de reg, entre altres. La voluntat del govern espanyol és que les exportacions més grans -que superin les 30 hectàrees de terra de cultiu, de 30 pastures permanents, de 10 cultius permanents, de més de 5 hectàrees de regadiu total o que disposin d’alguna parcel·la d’hivernacle- comencin a aplicar el quadern digital el pròxim setembre. Això afectarà 16.000 explotacions de Catalunya, segons Unió de Pagesos. La resta ho hauran de fer a partir del mateix mes del 2024 -al voltant de 38.000 explotacions més-.

Per la seva banda, el sindicat agrari s’hi oposa i demana que aquest 2023 la mesura entri en vigor només per les grans empreses i, de manera gradual, es vagi aplicant a la resta, fins que el 2028 sigui obligatòria a totes les explotacions. Unió de Pagesos calcula que tot plegat afecta a més de 50.000 productors de Catalunya i 900.000 a l’Estat. Es tracta d’una mesura que s’emmarca en la Política Agrària Comuna (PAC) de la UE.

Et pot interessar  Unió de Pagesos porta el Govern als tribunals per l'autorització de la planta solar a Navata

“Ara ja hi ha un excés de burocràcia”, ha subratllat Joan Caball, que ha assegurat que la situació es veuria agreujada amb les noves exigències. Els pagesos han apostat per seguir l’exemple de França, on expliquen que el govern ha activat una plataforma digital on tan sols els productors que vulguin, de manera voluntària, poden registrar la seva activitat. “Aquí ho volem fer diferent i obligar a tothom, quan no tothom té suficients coneixements tècnics”, ha criticat Caball.

En aquest sentit, el sindicat ha denunciat que la mesura s’ha establert sense tenir en compte la bretxa digital que pateix el col·lectiu (manca de cobertura, accés i coneixements sobre les noves tecnologies). És per aquest motiu que demanen que la PAC s’implementi a l’Estat “de forma racional i ajustada a la realitat del sector”. Els pagesos també han criticat que d’entrada els productors que no registrin els seus moviments electrònicament s’exposin a sancions per part de l’administració.

Després de tot, Unió de Pagesos ha explicat que ja ha fet arribar les seves propostes al ministeri d’Agricultura. Entre les exigències, el sindicat també demana que, si tot plegat tira endavant, es cobreixin els costos que suposarien els nous requisits. En el cas de Catalunya, el sindicat agrari diu que les compensacions als productors ascendirien fins als 66 milions d’euros.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut