Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Unes 500 persones s’apleguen a Girona per reclamar més cabal als rius i denunciar la “mala gestió” de l’aigua

L'acte en què s'ha reclamat "un canvi de mentalitat" ha acabat amb una palanganada reivindicativa sobre l'Onyar

|

- Publicitat -

Unes 500 persones s’han concentrat a Girona per reclamar més cabal als rius i denunciar la “mala gestió” que consideren fa el Govern dels recursos hídrics. “El sistema econòmic no s’adapta a la disponibilitat del recurs, sinó que hem creat unes necessitats que s’han de cobrir amb una aigua que no tenim”, critica el portaveu d’Aigua és Vida a Girona, Pau Masramon, que considera que l’única opció per revertir la situació és “un canvi de mentalitat”. La manifestació ha aplegat entitats ecologistes de tot el territori. “Un factor tan important com és l’aigua ha aconseguit que treballem plegats”, ha celebrat el portaveu de l’Associació de Naturalistes de Girona, Raúl Domínguez. L’acte ha acabat amb una palanganada reivindicativa sobre l’Onyar.

Publicitat

Amb càntics com “els rius són vida, no al transvasament” o “l’aigua és vida i no per al negoci”, prop de 500 persones s’han manifestat aquest dissabte al migdia a Girona en defensa dels rius. L’acte ha començat al punt de les dotze davant la seu de la Generalitat a la plaça Pompeu Fabra, on els diferents grups ecologistes participants hi han fet els parlaments. Més tard, la multitud s’ha desplaçat a peu per la Gran Via de Jaume I i després pel carrer Nou fins al Pont de Pedra, des d’on s’han desplegat diverses pancartes reivindicatives i s’ha abocat aigua a l’Onyar en senyal de protesta pel poc cabal dels rius.

Al pont de les Peixateries Velles s’hi podia llegir: “transvasament no, ni al Ter ni a l’Ebre”. Mentre que dins del riu, dos caiacs han desplegat un altre llençol on deia: “Per uns rius vius, cabal ecològic i lliures de purins”. A la Rambla, la pancarta desplegada hi deia: “Tanquem l’aixeta al turisme”.

La mort dels rius

“El cabal ecològic -que és el mínim legal que ha de passar pel riu perquè l’ecosistema funcioni- del Ter són 5.000 metres cúbic per segon”, ha explicat el portaveu de l’Associació de Naturalistes de Girona i tècnic de Defensa del Territori, Raúl Domínguez, que diu que “amb la sequera es preveuen reduccions de fins als 600 metres cúbic per segon”. Una disminució del cabal que Domínguez alerta que “matarà, directament, el riu perquè provocarà que hi quedin diverses bassetes aïllades”.

En la mateixa línia s’ha expressat el portaveu d’Aigua és Vida a Girona, Pau Masramon: “Denunciem la mort dels rius per la manca de cabals ecològics”. “La lluita la vam començar el 2006, avisant que el riu s’estava morint i ara ja està mort”, ha lamentat. Una situació que diu que és compartida entre “tots els rius de la conca mediterrània”, com són el Ter, la Muga o el Llobregat. “El model econòmic i social actual no és just, perquè hi ha una sobreexplotació del recurs”, ha alertat Masramon, que ha detallat que “el sistema no s’adapta a la disponibilitat del recurs, sinó que s’han creat necessitats que s’han de cobrir amb una aigua que no es té”.

Aquesta mort dels rius va associada a una mort de les espècies que hi viuen i també aquelles que se n’alimenten. “Si ells pateixen, nosaltres acabarem patint també”, ha dit Raúl Domínguez, que alerta que “cal canviar la mentalitat i deixar de viure d’esquena a la natura”. “Pensem que amb la tecnologia podem solucionar els problemes que tenim, com ara intenta vendre la Generalitat amb les dessaladores, però la realitat és que el cal és cuidar els ecosistemes”, ha afegit el portaveu de l’Associació de Naturalistes de Girona.

Et pot interessar  La Cimera Social de l'Aigua alerta que la sequera no ha acabat i critica els plans del Govern: "Exigim transparència"

Priorització de l’economia

Els ecologistes consideren que les mesures adoptades pel Govern per fer front a la sequera prioritzen l’economia en detriment de la supervivència dels ecosistemes fluvials. En aquest sentit, la protesta ha posat el focus sobre el turisme i l’agroindústria intensiva. Pel que fa a la indústria turística, Domínguez n’ha denunciat “l’opacitat”, perquè diu que “els consums d’aquesta indústria estan amagats dins dels domèstics i això no permet saber quanta aigua necessita aquest sistema”. El portaveu de l’Associació de Naturalistes de Girona ha recordat que la del turisme és una indústria molt potent a Catalunya i ha deixat clar que “el que interessa és que els turistes s’assabentin de la situació de sequera que viu el país i actuïn en conseqüència quan són aquí, no que això sigui un campi qui pugi”.

Pel què fa la indústria agroalimentària, els diferents grups rebutgen la que es fa de forma intensiva. A trets generals, s’oposen a les macrogranges de porcs que s’engreixen aquí per distribuir-ne la carn a altres països i consumeixen grans quantitats d’aigua. A més, reclamen “una aplicació més justa de les restriccions”. “Amb les mobilitzacions de la pagesia s’ha vist, que les restriccions els ofeguen mentre les indústries gairebé no les noten”, ha dit el portaveu de l’Associació de Naturalistes de Girona.

Entitats de tot el territori

Sota el lema ‘Defensem els rius i el territori: l’aigua per a la vida, no per al negoci’, a la protesta hi han participat les entitats ecologistes d’Aigua és Vida, Ecologistes de Catalunya, el Grup de Defensa del Ter, l’Associació de Naturalistes de Girona, SOS Costa Brava, Iaeden i Rebel·lió o Extinció. El portaveu de l’Associació de Naturalistes de Girona ha celebrat aquesta unió: “Cadascú des del seu territori intentava batallar les seves lluites, però un factor tan important com és l’aigua ha aconseguit que treballem plegats i d’aquí sortirà, segurament, una bona xarxa per fer moltes més coses junts”.

A l’acte també hi han participat els grups polítics de la CUP i els Comuns. El candidat de la CUP per Girona, Dani Cornellà, ha dit que donaven suport a la protesta perquè “les polítiques de gestió de l’aigua de les darreres dècades han conduït a una situació límit dels rius”. En la mateixa línia, Cornellà ha dit que això ha passat “per defensar un model de turisme massiu” que no comparteixen i consideren “ha conduït el país cap a una situació de desastre ecològic”.

Per la seva banda, el candidat dels Comuns per Girona, Eloi Badia, ha criticat que “les dessaladores no es posessin en marxa el 2021, quan més de 350 municipis entraven en alerta per sequera”. Pel que fa a la mesura de transportar aigua en vaixell des del País Valencià aquest estiu, Badia considera que “és una cortina de fum, perquè cada vaixell només portarà aigua per una hora per tot Catalunya i costarà uns 30 milions d’euros al mes”. El candidat dels Comuns per Girona també ha criticat que “aquest estiu els turistes es podran banyar en piscines privades, mentre la pagesia, segurament, no tindrà aigua per fer la primera collita”.

Els actes de la portesta han continuat a la tarda amb una taula rodona sobre la sequera i una cloenda amb actuacions musicals.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut