Una vintena d’organitzacions denuncien davant l’ONU vulneracions de drets humans per part de l’Estat espanyol en el marc de l’examen periòdic universal al qual se sotmetrà Espanya a finals d’abril. A través de diferents informes, les entitats traslladen a l’organisme vulneracions en l’àmbit de drets civils, polítics, culturals i socioeconòmics. Per exemple, reclamen a la resta de països que actuïn com a “aliats” perquè en el marc de l’examen periòdic a Espanya recomanin un marc normatiu per protegir el dret a l’habitatge, garantir l’aplicació de la llei d’amnistia, protegir el model d’immersió lingüística, supervisar les actuacions de cossos de seguretat i el sistema judicial i aturar la “persecució d’activistes”, entre d’altres.
Les entitats reclamen “mecanismes independents i transparents per supervisar i avaluar les actuacions dels cossos de seguretat i del sistema judicial”, tot garantint la separació de poders i la rendició de comptes amb investigacions “exhaustives” quan es produeixen conductes indegudes o abusos. També demanen “posar fi immediatament” a les pràctiques d’espionatge “il·legal” i dur a terme una investigació “immediata, independent, exhaustiva i eficaç” del Catalangate.
D’altra banda, les organitzacions reclamen que es deixin “d’instrumentalitzar” la legislació antiterrorista per “perseguir els activistes i l’oposició política”, prohibir les identificacions per perfil ètnic-racial i “complir els estàndards mínims de drets humans” en procediments vinculats amb la gestió de les migracions i el refugi.
També demanen investigar la desaparició forçada de menors que es va produir durant el règim franquista, una reforma constitucional per considerar els drets econòmics, socials i culturals drets fonamentals amb les mateixes garanties que els civils i els polítics, incrementar la despesa pública en educació per assegurar la gratuïtat, incloure la perspectiva de drets humans en les diferents estratègies i plans sobre el canvi climàtic i desenvolupar una norma que reguli la intel·ligència artificial.
“Confiem que aquestes contribucions ajudin a impulsar les reformes necessàries i instem els estats membres de Nacions Unides a actuar com a aliats en aquesta tasca”, defensen les entitats. Entre les organitzacions que han fet arribar les seves “inquietuds” a l’ONU hi ha Òmnium Cultural, l’ANC, Amnistia i Llibertat, Grup de Periodistes Ramon Barnils, Irídia, Institut de Drets Humans de Catalunya, NOVACT, l’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors i l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, entre d’altres.