Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Una tardor per commemorar el 90è aniversari de les Normes de Castelló

|

- Publicitat -

Amb el nom de «Normes de Castelló» o «Normes del 32» es coneix l’acord que signaven, a Castelló de la Plana l’any 1932, representants del món de la cultura i del valencianisme polític i institucions culturals de tot el País Valencià, a proposta de la Societat Castellonenca de Cultura. Un acord que certificava l’adopció amb lleus matisos de la reforma ortogràfica empresa al Principat per l’Institut d’Estudis Catalans, amb Pompeu Fabra al capdavant, i que s’havia materialitzat en les Normes ortogràfiques de 1913, i la Gramàtica catalana, del 1918.  Es tractava d’un esforç per modernitzar la llengua al País Valencià i d’integrar-la en la normativització amb la resta de territoris de parla catalana.

Publicitat

El fet que el blaverisme utilitzés la llengua com a cavall de batalla polític, intentant difondre teories sense base científica ni suport acadèmic per enfrontar els diversos territoris catalanoparlants (o valencianoparlants), va fer que a les Normes de Castelló se’ls acabés associant un simbolisme que anava més enllà de l’àmbit estrictament acadèmic. Així, el 25 d’abril de 1982, encara en plena Batalla de València -així és com es va denominar l’ofensiva ultradretana de la transició per generar enfrontaments al País Valencià posant en dubte els símbols, la llengua i, fins i tot, el nom del territori-, la plaça de Bous de Castelló s’omplia de gom a gom per commemorar  la desfeta d’Almansa i el 50è aniversari de les Normes de Castelló. En aquest acte hi va intervenir Joan Fuster amb el seu famós discurs conegut per la rotunda expressió “Ara o mai!”: . “Venim a Castelló el 1982 a ratificar el sentit unitari d’irreductible catalanitat que inspirà les normes. Venim a Castelló a proclamar en veu ben alta que contra les maniobres hostils al nostre idioma que hi ha en marxa, el poble valencià conscient alçarà la resistència més decidida i més clara.”

Et pot interessar  10.000 noves sol·licituds pels cursos presencials de català del Consorci des del 2019 disparen les llistes d'espera

Noranta anys després d’aquell consens d’experts lingüistes del 1932, Castelló per la Llengua organitza un seguit d’actes que s’estendran al llarg de la tardor.  Començaran amb l’exposició “Les normes de Castelló fan 90 anys”, un recull de fotografies de les commemoracions de les Normes de Castelló, especialment de la celebració del 1982, aquella en la que va pronunciar-hi el cèlebre discurs Joan Fuster. Es podrà visitar entre el 22 de setembre i el 30 d’octubre al Centre Cultural La Marina del Grau de Castelló.

El 24 de setembre les commemoracions es traslladaran a Alacant, a les 5 de la tarda al CEIP Joaquín Sorolla. Hi haurà una mostra de cultura popular amb Els Nanos d’en Romeu, la Colla el Cocó i la colla Corbell. Tot seguit hi haurà un acte d’homenatge a les Normes i, després, una actuació musical del grup de música infantil Trobadorets.

La següent parada serà el dissabte 1 d’octubre, al municipi de L’Alcora. Des de les cinc de la tarda fins entrada la nit hi haurà un bon grapat d’activitats: una fira d’entitats, activitats infantils, l’estrena de l’espectacle teatral «És ara, Joan?», un sopar popular i un concert de Citra, Tito Pontet i Ebri Knight.

La traca final serà el dia 17 de desembre a Castelló amb el retorn del mític conjunt de música d’arrel tradicional Al Tall, retirat oficialment des de l’any 2013 però que ha anat fent puntualment algunes actuacions en dates assenyalades, com és el cas

 

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut