Una quarantena de ciclistes han completat aquest dissabte els 109 quilòmetres que separen Girona i Barcelona, passant per Vidreres (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Mataró i Badalona (Barcelonès). És la cinquena etapa del Trofeu Pedal Antifeixista que es va fer el 1973, coincidint amb l’aniversari de la proclamació de la República i en plena Guerra Civil. L’objectiu d’aquesta iniciativa era i és fer front al feixisme. L’organització aprofita el recorregut per fer parades i explicar episodis de la guerra o de la lluita antifeixista. El trofeu es va recuperar el 2017, coincidint amb els 80 anys del primer, i s’ha completat enguany fent l’última de les cinc etapes de l’original.
El 14 d’abril de 1937, coincidint amb l’aniversari de la proclamació de la República i en plena Guerra Civil, començava el Trofeu Pedal Antifeixista, una particular cursa ciclista des del front d’Aragó fins a Barcelona. L’organitzaven el Comissariat de Propaganda de la Generalitat, el diari El Diluvio i el Comitè Català Pro Esport Popular i era en benefici del Socors Roig Internacional, entitat refundada el 1936 a Barcelona amb l’objectiu de fer front a l’avenç del feixisme. La cursa es dividia en cinc etapes (Front d’Aragó-Lleida, Lleida-Tarra- gona, Tarragona-Manresa, Manresa-Girona i Girona-Barcelona). Hi van participar 50 ciclistes, majoritàriament de clubs barcelonins.
80 anys després, l’abril del 2017, un grup d’afeccionats ens vam proposar rememorar aquella iniciativa i vam recórrer la primera etapa, entre Peraltilla (Osca) i Lleida, també el 14 d’abril, com es va fer el 1937. A partir d’aquí, vam continuar fent una etapa cada any: Lleida-Tarragona (2018), Tarragona-Manresa (2019) i, després del parèntesi obligat de la covid, Manresa-Girona (2022). Enguany, s’ha completat la cinquena i última etapa, Girona-Barcelona, que posa punt final a aquesta iniciativa que combina esport i memòria històrica.
A cada etapa, l’organització aprofita el recorregut per fer alguna parada on s’explica algun episodi de la Guerra Civil o de la lluita antifranquista o antifeixista relacionat amb la zona per on es passa, ja sigui el cas de George Orwell al front d’Aragó, els bombardejos de la Guerra Civil a Lleida, l’estada dels brigadistes internacionals al Priorat o els maquis al Camp de Tarragona i el Bages.