Una placa del Memorial Democràtic recorda la figura de Salvador Seguí, conegut com El Noi del Sucre, a la seva casa materna a Tornabous, a l’Urgell. La placa s’ha destapat aquest divendres coincidint amb la finalització dels actes de record del centenari del seu afusellament. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha estat l’encarregada de presidir l’acte i ha destacat que Seguí va ser un “heroi” de la classe treballadora, català i catalanista compromès amb els ideals de llibertat, igualtat i justícia social. L’alcalde de Tornabous, David Vilaró, ha lamentat que durant massa temps les institucions de país hagin oblidat la figura de Salvador Seguí pel fet que “el seu ideari no s’adia amb el pensament dominant”.
Ubasart ha remarcat que Tornabous és una “vila privilegiada” en termes de memòria democràtica ja que és el “bressol” de dos “gegants de la història contemporània” com són Salvador Seguí i Lluís Companys. En aquest sentit, ha reconegut que com a representat del Govern és un honor homenatjar la figura de Seguí i “donar-li la importància que es mereix”.
Segons la consellera, l’acte que s’ha dut a terme s’emmarca en una “estratègia de país” més àmplia de reconeixement de totes les persones que van lluitar pels drets i les llibertats actuals, “perquè no ens els van regalar”. Segon Ubasart, van ser conquistats amb anys de lluita, moments de glòria però també de tragèdia. En aquest sentit, ha dit que la història del Noi del Sucre destaca perquè va ser l’artífex d’avenços molt importants pels treballadors però ha lamentat que acabés amb un final tràgic. Per la consellera, és molt important que les noves generacions coneguin referents com Salvador Seguí per aconseguir una societat més madura, democràtica i amb esperit crític.
L’alcalde de Tornabous, David Vilaró, ha lamentat que Salvador Seguí hagi estat un personatge oblidat per les institucions del país perquè el seu ideari no s’adia amb el “pensament dominant”. Segons Vilaró, mai s’ha reconegut prou la seva contribució al benestar dels treballadors i ha recordat que va ser un dels responsables de la vaga de la Canadenca que va acabar amb un acord que va permetre la jornada laboral de 8 hores.
Finalment, Vilaró ha parlat del debat que situa el naixement de Salvador Seguí a la ciutat de Lleida després que s’hagi trobat allà la seva partida de naixement. En aquest sentit ha remarcat que els seus companys de militància deien que era de Tornabous, com el mateix Pere Foix, que va ser un dels seus biògrafs. Però en qualsevol cas, l’alcalde ha dit que és de Tornabous aquell qui se’n sent encara que hagin vingut a viure al poble de fora.
Després de la descoberta de la placa, els actes de record a Salvador Seguí han continuat a l’Espai Lluís Companys, al nucli del Tarròs, on s’ha fet una conferència sobre el sindicalista.