La cooperativa Avantva Coop ha impulsat al municipi del Poal (Pla d’Urgell) el primer obrador compartit cooperatiu de productes de cosmètica natural de Catalunya. Les instal·lacions compten amb un total de 20 espais de producció, dels quals 9 ja estan ocupats per artesanes de Catalunya, l’Aragó i Navarra que elaboren productes d’higiene personal, i un punt de venda. A banda d’oferir un lloc per la creació de productes, la cooperativa també dona servei d’assessorament i acompanyament de producció i de redacció d’expedients de seguretat i avaluació de fórmules, entre altres. Així mateix, la cooperativa té la intenció de programar activitats culturals i formatives i, en un futur, projectar la construcció d’un obrador agroalimentari.
L’obrador està gestionat per la cooperativa Avantva Coop, basada en els principis de l’economia social i solidària, i integrada per un col·lectiu de dones que s’han unit per donar visibilitat a l’ofici i a l’elaboració de productes artesanals de qualitat. “No volem anar a un altre lloc a fer una feina que és eminentment rural”, ha explicat la impulsora de l’obrador, Esther Girabet.
Les productores provenen d’arreu del territori per l’escassetat d’obradors d’aquesta tipologia. La normativa cosmètica estatal és “més estricta” en comparació amb altres països europeus, segons Girabet. “Hi ha molta burocràcia i s’han de complir requisits especials. És difícil a nivell econòmic i d’infraestructura”, ha explicat.
En aquest sentit, la cooperativa ofereix un espai de producció compartit per a persones que ja tenen una línia de productes o que volen començar el seu projecte. Les instal·lacions compten amb tecnologies per produir de forma segura i amb els estris necessaris com climatització per aerotèrmia, sales per a cosmètica fina i sòlida, espai de curat amb control d’humitat, lloc de neteja i pesatges, emmagatzematge i vestidor.
A banda d’oferir un espai d’elaboració de productes d’higiene com sabons, desodorants, pasta de dents, xampús i bàlsams, entre altres, la cooperativa també té la voluntat de dinamitzar el territori i potenciar l’arrelament. “No només som un obrador, tenim una responsabilitat amb l’entorn i la cultura”, ha apuntat Girabet.
D’aquesta manera, les artesanes aposten pels productes de proximitat i treballen per recuperar plantes “oblidades”. Així mateix, la cooperativa preveu programar tallers i formacions per transmetre coneixements sobre etnobotànica.
El projecte de l’obrador va començar l’any 2020 i des d’aleshores ha rebut diferents reconeixements. Aquest mes de desembre, el projecte ha estat guardonat en un premi nacional d’artesania i ha estat el destacat d’entre iniciatives del món de la moda i el comerç. “Que el projecte sigui validat és molt important. Hi ha molt treball darrere”, ha conclòs Girabet.