Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Una burilla, principal hipòtesi de l’origen de l’incendi de Llançà que ja deixa dos bombers i un ADF ferits

|

- Publicitat -

Una burilla és la principal hipòtesi de l’origen de l’incendi de Llançà i Port de la Selva (Alt Empordà), que ja ha cremat 140 hectàrees i té un potencial immediat de 300. Els Rurals han estat tota la tarda investigant la zona on es creu que han començat les flames. Es tracta d’un punt d’entre 20 i 25 metres a tocar de la carretera que uneix els dos pobles, a la urbanització Fener. A través d’un vídeo que un testimoni ha gravat poc després que s’iniciessin les flames han pogut acotar la zona, on han localitzat les restes d’una cigarreta. La prioritat dels Bombers se centra ara en el cap que avança cap a la Vall de la Santa Creu, que avança lentament, però que pot agafar velocitat amb la tramuntana durant la matinada.

Publicitat

Els foc ha provocat tres ferits lleus: dos bombers i un ADF. També ha obligat a desallotjat unes 180 persones de tres urbanitzacions.

 

Una burilla, principal hipòtesi de l’origen de l’incendi que s’ha declarat aquest migdia a la carretera que uneix Llançà i el Port de la Selva. Els Agents Rurals l’han localitzat a peu de carretera després d’identificar el punt d’origen en un vídeo gravat per un testimoni. Les restes de la cigarreta s’han enviat a analitzar per veure si hi ha ADN que permeti saber qui l’hi ha llençat. L’inspector en cap dels Rurals, Toni Mur, ha dit que, tot i que la investigació no està tancada, aquesta és la principal via que tenen sobre la taula.

 

A hores d’ara, el foc ja ha cremat 140 hectàrees de terreny, la majoria dins del Parc Natural del Cap de Creus, i té un potencial immediat de 300. Una xifra que, si no s’aconsegueix frenar, podria arribar fins a les 2.000. Les properes hores seran claus per intentar controlar l’incendi, que continua actiu.

 

El que més preocupa ara als Bombers són els punts que continuen avançant sense control. L’inspector de la cap dels Bombers a la Regió de Girona, Jordi Martín, ha explicat que els esforços se centren ara en atacar el cap de l’incendi que baixa “lentament” cap a la Vall de Santa Creu d’on ja s’han desallotjat els veïns.

 

El cap dels Bombers explica que l’objectiu és treballar durant la nit amb la línia d’aigua que han pogut tirar malgrat que l’orografia “no ajuda gaire”. De fet, aquest ha estat un problema durant tot el dia, ja que el difícil accés a la zona ha obligat a incrementar el reforç dels mitjans aeris.

 

A més, el Grup d’Actuació Forestal (GRAF) complementa la feina dels efectius d’aigua amb “focs tècnics” per intentar evitar que l’incendi avanci fent cremes controlades. Martín assenyala la nit és “una oportunitat” per tal d’atacar el cap de l’incendi i evitar que les 140 hectàrees passin a ser les 300 potencials amb les que treballen els Bombers.

 

La bona notícia és la cua de l’incendi que està estabilitzada. En relació als flancs dret i esquerra s’han estat remullant durant tot el dia, però Martín deixa clar que el fet que no es pugui treballar amb els mitjans aeris “ho complica una mica”.

 

“Ara el que hem de fer és controlar les zones obertes i poder-les encerclar-ho amb línies d’aigua i la zona dels flancs que són els que queden a les carenes de la muntanya i en especial la del Coll del Perer”, ha remarcat Martín.

 

Tres ferits i 180 desallotjats

 

Les flames ja ha provocat tres ferits: dos bombers i un ADF, que ha hagut de ser atès per un cop de calor. També ha obligat a desallotjar unes 180 persones, un centenar de les quals de les urbanitzacions Beleser i de la Vall de Santa Creu del Port de la Selva.

 

El director general de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament, Joan Delort, ha dit que no s’espera que les persones que s’han hagut d’evacuar puguin tornar a casa seva “a curt termini”. En aquest sentit, ha volgut enviar un missatge de “prudència”. “Cal deixar treballar i que no es corrin més riscos”, ha dit Delort.

 

Per això, els ajuntaments del Port de la Selva i Llançà han habilitat punts, com l’Espai Port o el Pavelló Poliesportiu. S’espera, però, que molts d’aquests veïns optin per allotjar-se a casa de familiars o amics.

 

 

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut