L’associació Jutges i Jutgesses per la Democràcia (JpD) de Catalunya considera que les declaracions del fiscal de l’Audiència Nacional Pedro Rubira sobre la suposada falta d’imparcialitat dels jutges catalans per investigar l’1-O són “impròpies, equivocades i greus”.
La secció catalana de JpD assegura que els jutges catalans han demostrat en el dia a dia que són imparcials per poder assumir diverses causes relacionades amb el procés, com els casos de lesions el dia del referèndum o el judici del 9-N al TSJC contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.
La portaveu de JpD a Catalunya, la magistrada de l’Audiència de Barcelona Montserrat Comas, ha lamentat que Rubira posi en qüestió la professionalitat dels jutges catalans i ha assegurat que aquests estan formats per resoldre conflictes amb imparcialitat i tenint en compte el clima de tensió que s’origina al voltant de casos mediàtics. Per això, considera que les declaracions ja han estat “aclarides” posteriorment per la Fiscalia de l’Audiència Nacional, que ha rectificat.
Comas, a més, ha recordat que la llei estableix que amb caràcter general els casos es jutjaran al territori on s’han comès, tot i algunes excepcions per determinats delictes comesos en més d’una comunitat autònoma o quan els acusats són aforats. “A Espanya no existeix cap causa per poder canviar el jutge en funció de la serenitat o el clima” en un territori determinat, tot i que sí que es podria recusar un jutge que no actués de forma imparcial. En això, ha dit, “la llei és sàvia”, perquè, basant-se en el Codi Civil, indica als jutges que han d’interpretar-la en funció de la realitat social de cada lloc, cosa que “té sentit”, segons Comas.
Per la seva banda, l’Associació de la Judicatura Eventual Catalana, que agrupa jutges i magistrats substituts i suplents dels jutjats catalans, ha tuitat que les declaracions del fiscal són “vergonyoses i injurioses” i n’ha demanat la seva retirada immediata. “La justícia emana del poble, no del govern de torn, i menys encara de la fiscalia”, ha conclòs.