L’Audiència de Girona ha absolt un acusat de violar una noia a qui havia conegut en una discoteca de Lloret de Mar (Selva) la matinada del 17 d’agost del 2019. La fiscalia demanava 4 anys de presó per abús sexual amb accés carnal.
La sentència conclou que no s’ha provat que la víctima no consentís: “No s’ha acreditat que digués al processat que no volia mantenir relacions sexuals, ni que li indiqués d’alguna manera que deixés clara la seva suposada negativa”. Tanmateix, aquest judici s’ha vist greument afectat per la pèrdua d’un vídeo dels fets, fruit de la matussera actuació de la policia.
Vídeo perdut
El tribunal responsabilitza especialment la policia per la pèrdua d’un vídeo dels fets i apunta que l’agent va tenir una “actuació incomprensible” que els ha “privat” d’aquesta prova. I és que, en comptes d’introduir el vídeo als arxius policials i remetre l’original al jutjat, es va “limitar” a fer això segon, argumentant que les imatges eren “delicades i no volia que circulessin. Això, unit a un “cert descontrol en la custòdia de les peces de convicció per part del servei comú processal de Blanes i a “errors”, va fer que tant el mòbil com el vídeo “acabessin per perdre’s”.
“No és tasca dels agents de policia decidir què és o no censurable per la seva suposada salacitat”, avisa el tribunal. Igualment, argumenta que guardar la prova en dos llocs, a l’arxiu policial i al jutjat, “disminueix radicalment les possibilitats que passi allò que ha passat, és a dir, que es produeixi la seva pèrdua definitiva”.
Però el tribunal apunta que “la cosa és pitjor” perquè la mateixa policia va tenir una segona oportunitat d’incorporar la gravació a procés perquè el processat el va enviar a un amic. En comptes d’això, la policia li va fer eliminar davant seu.
Crítiques al forense
L’Audiència també renya el forense que va fer l’exploració de la víctima “una hora després” dels fets, a l’hospital, perquè ni ell ni la policia li van fer cap prova per determinar el seu grau d’impregnació alcohòlica. La intervenció del metge es va limitar a analitzar si l’havien sotmesa químicament (proves que van sortir negatives). Això, diu el tribunal, redueix la prova sobre l’estat d’embriaguesa de la víctima a la seva declaració i a la d’una amiga amb qui havia sortit de festa.
Tanmateix, segons el parer de la secció tercera, aquestes declaracions no són suficients per enervar la presumpció d’innocència.