Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Un segon activista declara als Jutjats de Falset per penjar una foto a les xarxes amb una placa franquista i fer-ne mofa

|

- Publicitat -

L’activista del GEPEC-EdC, Santi Borràs, ha declarat aquest dimecres als Jutjats de Falset acusat de robar una placa franquista del pantà de Riudecanyes. Borràs, el segon investigat en aquesta causa, ha assegurat que ell no la va robar i que se l’acusa per penjar una fotografia a les xarxes socials i fer-ne mofa, on lluïa una rèplica del vestigi durant l’acte de suport a l’altre investigat pel mateix procediment.

Publicitat

L’activista ha acusat la Comunitat de Regants de “criminalitzar” i “judicialitzar” la lluita antitransvasament del riu Siurana. També ha denunciat la mala gestió de l’aigua per part dels regants, l’Ajuntament de Reus i de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Desenes de persones s’han aplegat davant dels jutjats per donar-li suport.

Borràs ha entrat a declarar al jutjat d’instrucció número 1 de Falset a les deu del matí d’aquest dimecres i només ha contestat les preguntes del seu advocat. El lletrat té previst demanar l’arxivament del procediment, en el qual també s’investiga Andreu Escolà. Els activistes estan acusats de robatori arran de la desaparició d’una placa franquista, de l’any 1966, situada al pantà de Riudecanyes, en la qual constava aquest text: “El Estado entrega el dominio de estas aguas, a perpetuidad a la Comunidad de Regantes. MCMLXVI”. La Comunitat de Regants de Riudecanyes va denunciar-los l’any passat.

Segons els ecologistes, la denúncia es basa en una fotografia on el primer acusat -Escolà- sortia amb una rèplica del vestigi “més gran que l’original” i feta d’un altre material. En el cas de Borràs, se l’investiga per una altra foto feta durant l’acte de suport a Escolà que va penjar a les xarxes socials, on també lluïa una placa falsa. “Ens estan criminalitzant i judicialitzant perquè no es parli realment del problema del transvasament d’aigua i de l’espoli, és una manera de distreure l’opinió pública perquè ara consideren un símbol una trista placa, que no té cap valor històric”, ha asseverat Borràs.

Comparteix opinió, l’altre investigat que considera que les denúncies només pretenen fer “més gran” la causa i fer “callar” al moviment ecologista. Per Escolà, tenen tot l’efecte contrari perquè cada vegada, sosté, sumen més suports. “Em demanen tres anys de presó per robatori de patrimoni històric, per mi histèric, ja que és una placa franquista i la gent de la Comunitat de Regants, com el gerent, es manifesten obertament independentistes, és bastant contradictori tot això”, ha opinat. A més, els dos investigats denuncien la mala gestió de l’aigua per part dels regants i de l’ACA.

Borràs, que és representant del GEPEC a les comissions de desembassament i a la Taula del Siurana, celebra que el Pla Hidrològic Nacional, hagi fixat els cabals ecològics per al Siurana, però apunta que els fa “patir” la lletra petita. “Hem de tenir en compte que els 20 l/s que s’estaven deixant anar fins ara no eren cabal ecològic, era cabal a compte dels 200 que diu la concessió que s’havien de deixar per als usuaris inferiors al punt de transvasament”, ha manifestat. En aquest sentit, ha destacat que amb la fixació dels 55 l/s actuals, s’han triplicat els cabals. “Ara, haurem de veure aquests 55 l/s que donen de si, ho valorem bé, però està clar que són molt pocs litres i que avui mateix no s’estan deixant anar”, ha lamentat.

A banda d’aquest procediment, els activistes també han recordat que la Comunitat de Regants de Riudecanyes, amb l’Ajuntament de Reus com a accionista majoritari, van denunciar Andreu Escolà i Anaïs Estrems – membre de la Plataforma pel Riu Siurana-, per haver manipulat i bloquejat l’assut l’any 2017. “Qualsevol cosa que fem van per nosaltres, però això dona molta importància al riu i al moviment, ens estan posant en valor i seguirem”, ha tancat Escolà.

L’acte de suport als investigats ha culminat amb la lectura de diversos manifestos per part de membres de les entitats ecologistes. A l’inici de la protesta, que ha aplegat més d’una cinquantena de persones a les portes dels jutjats, els concretats han subjectat rèpliques de la placa franquista desapareguda.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut