Irene López.- Poc es podia pensar aquest catedràtic en dret processal que, anys més tard, es convertiria en una de les figures més mediàtiques del procés i que el seu proper llibre esdevindria un dels best-sellers d’aquest Sant Jordi, i és que, almenys, fins el dia d’avui, és el tercer més venut dels del gènere de no-ficció en llengua catalana.
Jaume Alonso-Cuevillas, l’advocat de Carles Puigdemont i cap de llista de JXCAT a Girona, fins ara havia publicat sis llibres jurídics i científics en solitari i hi havia participat en una cinquantena més. Amb els seus 35 anys de carrera ara salta a la fama amb 1 judici (polític) i 100 preguntes, la seva primera publicació divulgativa i apta per a tots els públics.
El passat dilluns, Cuevillas presentava el seu llibre al teatre Romea al davant d’una multitud que, en acabar, l’esperaven impacients a la sortida per ja endur-se’l signat per l’autor. Era ell mateix el qui explicava que havia volgut fer un llibre “entenedor per al públic lector de diaris”. És poc probable que aquest manual de dret per a no juristes estigui realment a l’abast de tots els lectors de premsa del nostre país, però, segur que serà el manual idoni per a tots aquells que segueixen amb interès el judici del procés.
El procés d’independència de Catalunya ens n’ha fet viure de tots colors i ara estem en un punt crític en el qual els juristes i experts en dret han passat a formar part de les vides de tothom gairebé sense adonar-se’n, i el d’en Cuevillas, no és un cas diferent.
El pla inicial del Govern català era que s’hauria de fer alguna cosa per traslladar a la ciutadania uns coneixements bàsics de dret penal i de la vulneració dels principis democràtics. El conseller, Jordi Turull, era qui se n’havia d’encarregar de fer-ho explicant-ho a través dels mitjans i publicant una obra com aquesta. Però les circumstàncies de la presó preventiva ho van precipitar tot perquè, finalment fos Jaume Alonso-Cuevillas el responsable de la que tots recordem com a primera classe del màster en dret penal al programa Més 324, d’en Xavier Grasset. Potser és per això que ara és Grasset qui té l’honor de signar el pròleg del seu llibre. De fet, a partir de les bones sensacions d’aquella estrena televisiva, el seu amic i editor, Jaume Ciurana, li encomanà la tasca de fer un manual que recollís tot el que és essencial del dret, però explicat per a no juristes i, a poder ser, amb aquell punt sarcàstic i sempre opinatiu que tant caracteritza l’advocat.
1 judici (polític) i 100 preguntes és, doncs, una barreja perfecta entre divulgació, denúncia i sarcasme que, talment com si fos un manual de dret, respon un total de
100 preguntes. Són diverses qüestions que qualsevol ciutadà interessat en l’actualitat política catalana es pot arribar a plantejar en algun punt del judici del procés, que a la publicació s’engloben en un total de deu blocs temàtics.
El llibre, que no es manté al marge de l’ús de l’argot jurídic quan s’escau, mostra el seu rigor i professionalitat en el punt en què la major part de les explicacions van acompanyades de dades jurídiques i d’exemples que ajuden el lector a fer-ho tot més esclaridor. A més, en altres casos apareixen també anotacions amb cites de lleis o de la Constitució amb notes a peu de pàgina.
Cuevillas no se n’amaga pas i reconeix que el lector trobarà la seva opinió a la introducció i a l’epíleg, però també en certes preguntes com: Per què no hi va haver delicte de rebel·lió?, Per què no hi ha delicte de sedició?, Hi ha hagut un ús esbiaixat
del dret penal?, o la més interessant per a aquests dies, Qui es pot considerar com a pres polític?
El llibre tanca d’una manera curiosa, amb l’apartat “Acusacions i penes demanades”, en el qual es detallen les penes que demana la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i l’Acusació popular per a cadascun dels encausats del procés.
Amb tot però, al prolegomen l’autor avança que el llibre ha estat redactat conjuntament amb altres advocats i advocades del seu despatx i supervisat per altres juristes, lamentant també –cosa curiosa entre autors- si qualsevol lector detecta alguna errada en el transcurs del relat i emplaçant-los a fer-les-hi constar mitjançant un correu electrònic. Un cop tinguin recopilades totes les esmenes les rectificaran de cara a la segona edició que es preveu imminent.
Cuevillas no acaba aquí la seva faceta com a escriptor, sinó que ja ha anunciat que ben aviat editarà un dietari de campanya que comptarà amb una bona dosi d’humor. Juristes convertits en autors de renom, presos polítics en presó preventiva, ciutadans que cursen un màster en dret penal a distància… són només alguns dels fets anòmals que fan que aquest Sant Jordi comprem i regalem llibres com aquest.
Fitxa tècnica:
1 judici (polític) i 100 preguntes Autor: Jaume Alonso-Cuevillas Editorial: Símbol Editors Gènere: No-ficció en català Pàgines: 234 Preu: 17€