No és la primera vegada que es parla de Mavis Bacca en aquest país. La publicació l’any 1994 de la traducció catalana de la seva obra “Spyjacked” -Editorial Pòrtic, amb el títol de “Acusada d’espia”- va ser tot un esdeveniment mediàtic, si mal no recordo, amb sis cadenes de TV fent cua per entrevistar-la quan va venir a Barcelona a promocionar-la. No era cada dia que es fes públic que una dona anglesa hagués estat víctima dels franquistes, oimés quan era acusada de ser espia en el moment en què Franco i Hitler eren cul i merda. I ara amb 86 anys aquella fràgil dona apareixia a l’escenari on va patir tant havent guardat la seva extraordinària experiència en secret tant de temps.
Ara, trenta-un anys després d’aquella presentació a la Llibreria Ona -una foto a l’Ona de Gràcia en recorda el moment- el grup de Teatre ETC i l’empresa Girona Internet associada a Ràdio XtraFM, han tornat a la càrrega amb el cas havent rebut una subvenció d’ajut al Podcast en català de la Generalitat per fer-lo. I no serà el típic sainet de tres capítols breus sinó una obra de pes amb deu capítols de mitja hora. Certament l’interès del seu cas s’ho val. S’hi explica com ella, molt mal aconsellada, havia vingut a Barcelona fugint de la Itàlia de Mussolini en començar la Segona Guerra Mundial. Unes monges que l’albergaven a Roma li havien aconsellat que Espanya seria el lloc perfecte per seguir amb els seus estudis de violí. En ser catòlica, li havien convençut que Espanya seria un destí ideal en haver-hi guanyat una guerra civil el gran defensor de la religió catòlica, Francisco Franco. Quin descobriment seria el seu -de nou allotjada entre monges al Sagrat Cor- quan la Mare Superiora l’informava amb aquells estranys espetecs que sentia els diumenges al matí que només eren els trets amb que mataven rojos al Camp de la Bota…
L’horror que començava a endevinar en la realitat franquista va ser un dels detonants d’un profund canvi i presa de consciència en la jove estudiant de violí. Quan un agent d’intel·ligència del Consulat britànic la tempteja per entrar al MI8 d’intel·ligència, el seu convenciment que havia de lluitar contra el feixisme la va impulsar immediatament a comprometre-s’hi. Entraria en un grup que ajudava a escapar via Portugal i Gibraltar desenes de pilots de la RAF i altres escàpols del continent que fugien del Nazisme. Va començar a prendre part en perilloses operacions d’espionatge fins que acaba caient en mans dels policies franquistes el 1943. Després de sotmetre-la a mals tractes a la Comissaria de Laietana 43 -la mateixa que avui el Parlament vol convertir en museu contra la tortura- l’acusen d’espia i la tanquen a l’infern que era la Presó de Dones de les Corts. No és fins dos anys després que el curs de la guerra -ara Hitler perd- fa que els franquistes la deixin anar, seguint el seu cínic canvi de rumb per evitar caure quan caiguin els aliats Nazis. Però el corprenedor relat que ella escriurà -a petició del Doctor Josep Trueta- no deixa lloc al dubte. A ella la tanquen per enemiga, per aliada, per donar suport als demòcrates contra el feixisme.
Malgrat tot, aquesta increïble història no veuria la llum fins els anys 90 quan es jubila Mavis Bacca com a veterana violinista de la prestigiosa orquestra Sadler’s Wells. No troba editorial i la pobra dona ha d’autoeditar-se el llibre que difícilment podrà vendre sense el suport d’una distribuïdora i molt menys d’una adequada promoció. Sort que la BBC s’hi fixa i li dedica un programa radiofònic a la BBC internacional que se centra en llibres bons que per alguna raó han fracassat. Tot molt “fair play” a l’estil britànic! Serà un podcast que aviat tindrem la sort de poder escoltar penjat a La República amb excel·lents actors i l’expertesa de Jordi Salas als controls de gravació. Una delícia que ens espera d’aquí uns mesos de lenta i segura gestació.