La cerimònia d’entrega dels premis Ondas, els més cotitzats del sector radiofònic, va celebrar-se la nit del passat dimecres, 22 de novembre, a Barcelona, en una gala que no va deixar ningú indiferent. Una d’aquestes persones que va contribuir a fer que l’entrega de premis deixés empremta va ser l’equip d”El Búnquer’, el pòdcast més popular de Catalunya Ràdio, format per Jair Domínguez, Neus Rossell i en Peyu, que va endur-se el premi a millor programa de ràdio de proximitat, i que va fer reflexionar el públic amb el seu discurs d’agraiment.
Tots tres van pujar a l’escenari del Teatre del Liceu per a recollir el premi, però certament va ser en Peyu qui va endur-se totes les mirades, especialment per la roba que havia escollit, i que ja havia lluït durant l’alfombra vermella. L’humorista osonenc va plantar-se a dalt l’escenari per a recollir un dels reconeixements radiofònics més importants portant una barretina al cap i espardenyes. Tot, però, tenia una explicació que va quedar ben clara en el seu discurs, on a banda de reivindicar la cultura catalana, en Peyu també va assenyalar i renyar el sector cultural espanyol.
La barretina i les espardenyes, una aposta dels oients amb reivindicació inclosa
L’humorista vestia amb la indumentària típica de la cultura catalana arran d’una aposta amb els seus oients, però va aprofitar el conjunt per lamentar que “a molta gent li agradaria que la cultura d’aquest país que es diu Catalunya quedés reduïda a això: que ens deixessin anar amb barretina i espardenyes, que ens deixin ballar quatre sardanes i menjar carquinyolis”.
“Però el nostre és un objectiu més ambiciós, que és fer un bon programa de ràdio, i sobretot, que ens el deixin fer. Que ens deixin fer la nostra feina amb independència més enllà del que pensem o com parlem” va manifestar en Peyu.
Tot seguit, l’humorista va voler aprofitar la presència d’una gran part del panorama cultural espanyol per a dir-li que “des de Catalunya se us ha trobat a faltar moltes vegades”. En Peyu ha reflexionat sobre com, en múltiples ocasions, la repressió que patien els catalans i les catalanes no era una qüestió que la cultura del país veí volgués abordar o denunciar.
“Dona la sensació que costa posicionar-se per por a perdre quatre vots o vendre quatre entrades menys als concerts. Teniu un mercat de 40 milions d’espanyols; nosaltres fa anys que vivim d’un mercat de dos o tres milions de catalanoparlants, i es pot viure perfectament” etziba. “Si la por és a perdre els quatre idiotes que criden ‘Viva Franco’ a Ferraz, hauríem d’anar perdent la por” conclou Peyu, que acaba el seu discurs reflexiu agraint la feina dels seus companys i amb un ‘Visca Catalunya’.
El fragment d’@enpeyu als #Ondas2023 pic.twitter.com/7gLNaSAjwk
— ℲƎᴚᴚ∀N (@loferranaixala) November 22, 2023