Una sanció confirmada per la ministra de Defensa, Margarita Robles, és de nou anul·lada per la Sala Cinquena, del Militar, del Tribunal Suprem, pel fet que l’expedient disciplinari havia caducat en el moment en què es va imposar la sanció.
Si ja va passar recentment en el cas de membres de la Guàrdia Civil, Confidencial Digital ha pogut consultar una sentència recent que arriba a conclusions similars en el cas d’un legionari.
“Estar embriagat durant el servei”
El maig de 2018 el Cap de l’Estat Major de l’Exèrcit (FORC) va acordar imposar a un sergent del Terç “Duc d’Alba” 2n de la Legió, amb seu a Ceuta, “les sancions de suspensió d’ocupació per temps de sis mesos, per una falta molt greu prevista en l’article 8.8 de la Llei Orgànica 8/2014, de 4 de desembre, de règim disciplinari de les Forces Armades; arrest de quinze dies, per una falta greu prevista a l’article 7.2 de la mateixa llei; i, arrest de quinze dies per una altra falta greu prevista en l’article 7.4 de la llei indicada”.
L’article 8.8 defineix com a falta molt greu “estar embriagat o consumir drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques durant l’acompliment del servei o de forma reiterada, fora de servei”.
El 7.2 contempla com falta greu “la falta de respecte o subordinació als superiors en l’estructura orgànica o operativa i la inobservança de les seves ordres o instruccions, així com dels requeriments que rebi d’un militar d’ocupació superior referent a les disposicions i normes generals d’ordre i comportament”.
I pel que fa al 7.4, sanciona com a falta greu “les expressions o actes ofensius i la inobservança de les ordres i instruccions de sentinelles, força armada, membres de la policia militar, naval o aèria o components de les guàrdies de seguretat, en la seva funció d’agents de l’autoritat”.
En resoldre el recurs d’alçada, Margarita Robles va anul·lar les dues sancions de quinze dies d’arrest i les va substituir per sanció econòmica de vuit dies. Però va mantenir la falta molt greu amb sanció de suspensió d’ocupació per sis mesos.
Positiu per alcoholèmia
Segons els fets que es van tenir per provats en la resolució de l’FORC, i després en la de Margarita Robles, tot va començar quan a sergent en qüestió se li va notar “embriagat durant el compliment de la jornada habitual de treball en la seva unitat de destí-el terç “Duc d’Alba” 2n de la Legión-, des de la formació posterior a l’activitat d’esport programada, que va tenir lloc al voltant de les 10:00 hores, fins que, cap a les 14:00 hores, va abandonar l’aquarterament conduint el seu vehicle particular”.
Havent detectat seus superiors aquesta embriaguesa, el sergent va haver de sotmetre a la prova per a la detecció d’alcohol en aire espirat. Va donar positiu: se li va detectar 0,62 mg / litre en aire espirat i 0,60 mg / litre en aire espirat en la segona prova.
Cal apuntar que la Llei de seguretat viària estableix sancions -retirada de quatre punts- als que condueixin amb més de 0,25 mg / l d’alcohol en aire espirat, i el Codi Penal (article 379) castiga amb penes de presó de tres a sis mesos o amb multa de sis a dotze mesos a qui “condueixi amb una taxa d’alcohol en aire expirat superior a 0,60 mil·ligrams per litre o amb una taxa d’alcohol en sang superior a 1,2 grams per litre”, com va ser aquest cas.
“El resultat positiu que va llançar aquesta prova va ser comunicat a l’expedientat pel Tinent […], indicant-li que havia estat positiu i que, d’acord amb el que preveu la Instrucció tècnica 05/09, relativa a l’Ocupació de l’etilòmetre en l’Exèrcit de Terra per a la determinació d’etanol en aire espirat ‘, tornarien a fer una nova prova passats 10 minuts “, continuava aquesta relació de fets provats.
El sergent, llavors, es va negar “reiteradament” a repetir la prova d’alcoholèmia.
Però a més va abandonar la unitat “conduint el seu automòbil, fent cas omís de les ordres expresses rebudes per no fer-ho si conduïa ell”.
L’Exèrcit va superar el termini màxim
El sergent legionari va presentar un recurs contenciós disciplinari militar davant el Tribunal Suprem, que els jutges de la Sala Cinquena han estimat. El motiu que ha portat els magistrats a estimar el recurs i anul·lar les sancions imposades és la caducitat de l’expedient sancionador.
En aquests casos, l’article 48.4 de la Llei Orgànica 8/2014, de 4 de desembre, de règim disciplinari de les Forces Armades, disposa que el termini màxim en què s’ha de tramitar el procediment i notificar-se a l’interessat.