Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Un jurista assegura que el judici de l’1-O no s’hauria d’haver iniciat

Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla, creu que el Tribunal Constitucional ha de resoldre els recursos pendents

|

- Publicitat -
Un total de 14 professors universitaris de dret de tot l’estat faran d’observadors al Tribunal Suprem pel judici de l’1-O i al final publicaran un llibre sobre les conclusions que hagin extret de la vista oral d’aquests propers mesos. Els juristes estan coordinats per la catedràtica de dret constitucional de la UAB Mercè Barceló que aquest dimarts ha assistit a la vista acompanyada del catedràtic andalús Javier Pérez Royo. S’aniran tornant tots 14 i cada setmana hi acudiran dos professors, que no tenen cap acreditació i especial i que hauran de fer cua per entrar com a públic general. Cada cap de setmana faran un resum intern i al final de tot escriuran el llibre.
En declaracions a l’ACN després de la primera jornada de judici, Pérez Royo ha explicat que els professors són d’universitats d’Euskadi, València, Barcelona i Andalusia. “És un judici importantíssim i és la nostra obligació, com a professionals del dret i professors, donar a conèixer la nostra opinió, com a element de formació de l’opinió pública democràtica.

Sobre l’accés al judici, Pérez Royo ha explicat que no ha tingut cap dificultat, tot i que ha hagut de fer cua com el públic general, ja que no té la condició formal d’observador. “És decisió de la sala retransmetre per televisió el judici, i jo no sóc ningú per erigir-me com a observador”, ha dit.

Publicitat

Sobre el primer dia de judici, ha dit que ha vist el que s’esperava. “És un judici que s’està obrint en fals, no s’hauria d’haver obert, perquè s’haurien d’haver resolt moltes coses abans del judici, temes pendents al Tribunal Constitucional”, ha valorat. De fet, ha recordat que depèn de quina decisió prengui el TC sobre algun recurs pendent, com la imparcialitat dels magistrats, provocaria la “nul·litat radical” i faria el judici “innecessari”. “Em sembla un disbarat, una fugida endavant que pot conduir a alguna cosa absurda”, ha afegit.

Et pot interessar  Les entitats independentistes i antirepressives exigeixen no amnistiar els policies acusats de brutalitat i violència policial l'1-O

Segons ell, “hi ha una quantitat d’irregularitats processals veritablement extraordinària que s’haurien d’haver arreglat en la mesura del possible abans del judici”. “Hi ha vulneracions de drets que ja no es poden arreglar, però això no acaba aquí, comença aquí però acabarà en un altre lloc”, ha afegit. “Les coses que s’obren en fals, no poden acabar més que en fals”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut